Ruta Elisa – pēdējā pakārtā sieviete Lielbritānijā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PA Wire / SCANPIX

Ruta Elisa (Ruth Ellis) ir pēdējā sieviete Lielbritānijā, kurai izpildīja nāvessodu pakarot. Lai arī pagājuši vairāk nekā 60 gadi, cilvēkus joprojām fascinē viņas noziegums un sods.

Kā raksta «Independent», tiem, kuri nav iepazinušies ar Elisas lietu, būtu jāzina, ka viņa bija 28 gadus veca velsiešu oficiante, modele un naktskluba saimniece, kura 1955. gadā nošāva savu izvirtušo mīlnieku Deividu Blekliju (David Blakely), jo uzskatīja, ka viņš ir neuzticīgs. Elisa tika atzīta par vainīgu Bleklija slepkavībā un notiesāta uz nāvi.

Deivids Bleklijs un Ruta Elisa
Deivids Bleklijs un Ruta Elisa Foto: Mirrorpix / Vida Press

Tomēr viss nav tik viennozīmīgi kā izklausās. Elisa visu savu skarbo dzīvi saskārās ar ļauniem un vardarbīgiem vīriešiem. Viņa bija vientuļā māte, kas bija nelaimīgi iemīlējusies nelietī Bleklijā, kurš padarīja viņas dzīvi dzeršanas, depresijas un nožēlas pilnu.

Lai arī Elisa no cilpas netika pasargāta, tomēr viņas tiesas process bija nozīmīgs punkts nāvessoda atcelšanā Lielbritānijā, kas arī notika 1965. gadā.

Bleklija slepkavības vieta mūsdienās
Bleklija slepkavības vieta mūsdienās Foto: Wikimedia Commons

Ruta Elisa bieži tiek likta vienā kategorijā ar Merilinu Monro un citām blondajām piecdesmito gadu popkultūras sirēnām. Šodien viņas tēls ir sastindzis laikā, kļuvis ikonisks un simbolisks. Viņas noziegums un nāve reprezentē sieviešu skaudro likteni vardarbīgu vīriešu visatļautības ēnā, kad sieviete glābiņu nevar rast pat pie oficiālajiem varas pārstāvjiem.

Bija neskaitāmi pierādījumi, ka Bleklijs pret Elisu bija neiedomājami vardarbīgs. Mūsdienās ar to pietiktu, lai Elisas liktenis nebūtu ne tuvu tik skarbs, kā bija gadsimta vidū.

«Viņš mani sita tikai ar dūri vai plaukstām. Man ļoti ātri parādās zilumi. Dažas dienas iepriekš Deivids kļuva ārkārtīgi agresīvs un iebelza man pa vēderu. Es nezinu, vai tas bija spontānā aborta iemesls,» Elisa stāstīja tiesā.

Foto: PA Wire / Scanpix

Viņas liktenis tika izlemts, kad apsūdzētājs viņai jautāja, uz ko viņa bija cerējusi, kad nospieda revolvera gaili. Viņa atbildēja: «Skaidrs, ka es vēlējos viņu nogalināt.»

Tiesas process bija dienu garš, līdz tiesa nonāca pie verdikta: vainīga, nāve pakarot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu