Pētnieki tukšā seno ēģiptiešu sarkofāgā tomēr atraduši mūmiju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Austrāliešu akadēmiķi, iespējams, palīdzējuši atrisināt vienu no Senās Ēģiptes mistērijām, atklājot, ka 2500 gadus sena sarkofāga iekšienē varētu atrasties prestižas mūmijas atliekas, vēsta «Reuters».

Sidnejas universitāte šo sarkofāgu savā īpašumā ieguva jau pirms 150 gadiem, tomēr vairākas pētnieku komandas kļūdaini atzina to par tukšu.

Kļūda tika konstatēta pagājušajā gadā, kad pētnieki vēlreiz atvēra sarkofāgu un atklāja, ka tajā tomēr atrodas sabirzušas mūmijas paliekas. Šis atklājums sniedz zinātniekiem teju unikālu iespēju izpētīt sarkofāgā reiz apglabāto līķi.

«Fakts, ka mēs varam pētīt tik slikti saglabājušos mūmiju, ir gandrīz bezprecedenta gadījums. Mēs varam izņemt visas mūmijas atliekas no sarkofāga, brīvi pētīt tās, spriest par slimībām, patoloģijām, uzturu un citu informāciju, ko sniedz kauli. Labāk saglabājušās mūmijas parasti tiek atstātas neskartas, liedzot uzzināt par tām vairāk,» atklāja pētnieks Džeimijs Freizers (Jamie Fraser).

Hieroglifi uz sarkofāga virsmas liecina, ka tajā dus sieviete, kas, iespējams, bija augstas izcelsmes priesteriene ap 600. gadu pirms mūsu ēras.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu