Pētījums: Amazones džungļi reiz bija krietni apdzīvotāki, nekā uzskatīts iepriekš

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nature Communications volume 9, Article number: 1125 (2018)

Aizmirstiet cilvēka rokas neskartos, mežonīgos Amazones džungļus, jo izrādās, ka Dienvidamazone pirms spāņu ierašanās bija kā nosēta ar lieliem ciemiem un ceremoniju veikšanas vietām.

Kā vēsta izdevums «National Geographic», pirms spāņi iekaroja Dienvidameriku, nomadu grupas mājoja Amazones tuvumā, džungļus atstājot neskartus. Tomēr, vai tā tiešām ir patiesība?

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Nature Communications», rakstīts, ka patiesībā Amazones džungļi bija pilni ar nomadu ciemiem un ceremoniju vietām, tātad bija krietni apdzīvotāki, nekā uzskatīts iepriekš.

Pētījums (Angļu val., 9,8 Mb, pdf)

«Daudziem cilvēkiem ir maldīgs priekšstats, ka Amazones džungļi reiz bija cilvēka rokas neskarta paradīze,» teica arheologs Jonass Gregorio de Suza (Jonas Gregorio de Souza).

Foto: Nature Communications volume 9, Article number: 1125 (2018)

Lielākā daļa no šā reģiona nav izpētīta, jo biezo džungļu dēļ tā arheologiem ir ļoti grūti pieejama. Tomēr tagad pētnieki, izmantojot satelītu, izpētīja vēl neaplūkotus Amazones džungļu reģionus, meklējot zemes vaļņus, kas liecinātu par senām ceremoniju veikšanas vietām.

Atklājās, ka šajā reģionā ir vismaz 1300 ceremoniju vietas un ciemi. Vairākas no šīm vietām pētnieki apmeklēja arī klātienē.

Foto: Nature Communications volume 9, Article number: 1125 (2018)

Vēlāk tika izveidots datormodelis, ar kura palīdzību tika izanalizēti augsnes paraugi un citi faktori. Rezultātā atklājās, ka cilvēki apmetnes cēla ne tikai Amazones krastos, bet arī dziļāk džungļos.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu