Skotijā atrasti unikāli dinozauru pēdu nospiedumi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Pētnieki uz Skajas salas Skotijā atraduši teju 50 pēdu nospiedumus, kurus tur pirms 170 miljoniem gadu atstājuši dinozauri. Viens no tiem - pasaules vēsturē lielākais zināmais dinozaurs.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Scottish Journal of Geology», pēc pēdu nospiedumiem var spriest, ka šajā reģionā saimniekojuši dinozauri (teropodi), kuriem bijuši trīs ar asiem nagiem bruņoti kāju pirksti, kā arī 15 metrus gari zauropodi.

Pētījums (Angļu val., 6,6 Mb, pdf)

Pētnieki uzskata, ka šie ir vecākie dinozauru pēdu nospiedumi, kas līdz šim atrasti, tomēr nepateicīgie laikapstākļi Skajas salā traucē tos rūpīgāk izpētīt.

Foto: Reuters/Leta

Minētie dinozauri dzīvojuši vidējā juras laikmetā, par kuru ir ļoti maz informācijas, tomēr pēdu nospiedumi liecina, ka dinozauri tajā laikā sadzīvojuši mierīgi.

Foto: Reuters/Leta

«Jo vairāk mēs pētām Skajas salu, jo vairāk dinozauru pēdu nospiedumu mēs tur atrodam. Pēdējais atradums liecina, ka tur uzturējušies divu sugu dinozauri: garkaklainie brontozauru radinieki zauropodi un aszobainie karaliskā tiranozaura radinieki terapodi,» komentēja pētījuma vadītājs Stīvs Brusate (Steve Brusatte).

Foto: Reuters/Leta

Zināms, ka teropodi pārvietojās uz divām kājām un bija vairāk nekā divus metrus gari. Tomēr lielākos pēdu nospiedumus (70 cm diametrā) ir atstājuši zauropodi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu