Saūda Arābijā atrasts antīks vidējais pirksts

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nature Ecology & Evolution (2018)

Arheologi Saūda Arābijā izrakuši senāko Homo Sapiens fosiliju, kas līdz šim atklāta ārpus Āfrikas un mūsdienu Izraēlas teritorijas.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Nature Ecology & Evolution», 87 tūkstošus gadu senā vidējā pirksta kaula fosilija ir trīs centimetrus gara un sniedz liecības par senāko cilvēku migrāciju no Āfrikas uz Eirāziju.

Pētījums (Angļu val.)

Fosilija tika atrasta aprakta zem Nefuda tuksneša smiltīm, kas tagad stiepjas pāri Ziemeļu Arābijas pussalai. Arheologi stāsta, ka vietā, kur atrasta fosilija, reiz pleties saldūdens ezers.

Laikā, kad šajā teritorijā ieradušies senie cilvēki, klimata maiņa atnesa uz reģionu lietavas, kas lika augt leknai zālei. Dzīvnieku fosilijas liecina, ka ar zāli mielojās antilopes, bet ezerā peldējās nīlzirgi.

Foto: Nature Ecology & Evolution (2018)

Lai precizētu fosilijas izcelsmes laiku, pētnieki izmērīja fosilijā esošo radioaktīvo elementu līmeni un salīdzināja to ar tajā pašā reģionā atrastajām dzīvnieku fosilijām. Analīzes apstiprināja, ka šī ir senākā cilvēka fosilija, kas atrasta Saūda Arābijā.

«Šis atklājums pirmo reizi pierāda, ka cilvēku senči bija kolonizējuši ļoti plašu Dienvidrietumu Āzijas teritoriju. Tas atspēko iepriekšējo uzskatu, ka pirmie cilvēki ārpus Āfrikas bija neprasmīgi un dzīvoja izkaisīti nelielās grupiņās,» komentēja pētnieks Makss Planks (Max Planck).

Foto: Nature Ecology & Evolution (2018)

Līdz šim atklājumam arheologi uzskatīja, ka cilvēki masveidā atstāja Āfriku pirms aptuveni 60 tūkstošiem gadu, aptverot visu Eirāziju. Tomēr pēdējos desmit gados zinātnieki ir atklājuši vairākus pierādījumus, ka pirms masveida ekspansijas norisinājās mazāka mēroga migrācijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu