Cilvēku senčiem izdzīvot palīdzēja kustīgās uzacis

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Zinātnieki uzskata, ka cilvēku senču komunikācijā vienam ar otru ļoti liela nozīme bija uzacīm, proti, pirmatnējie cilvēki tās izmantoja, lai izrādītu dažādas emocijas un empātiju.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Nature Ecology & Evolution», spēja emocijas izrādīt ar uzacu palīdzību pirmatnējiem cilvēkiem ļāva dibināt plašas sociālās saites, kas bija nepieciešamas izdzīvošanai ledus laikmetā.

Izteikta uzacu līnija bija dominances un agresijas zīme, kā arī ar tās palīdzību pirmatnējie cilvēki spēja izrādīt ļoti plašu emociju spektru.

Pētījums (Angļu val.)

«Ideja ir tāda, ka cilvēkam evolūcijas gaitā vienmēr ir bijis svarīgi izrādīt draudzīgas emocijas, lai labāk socializētos ar citiem. Atšķirībā no primātiem mēs sarkstam, kad ir kauns, vai raudam, kad esam noskumuši. Kā arī mēs joprojām spējam neverbāli, piemēram, ar uzacu palīdzību, izrādīt pārsteigumu, sašutumu, dusmas un citas emocijas. Uzacis ir atbilde uz jautājumu, kā pirmatnējie cilvēki varēja tik labi sadzīvot,» komentēja pētniece Penija Spikinsa (Penny Spikins).

Foto: AFP/LETA

Pētnieki ar šo pētījumu apstrīd iepriekšējo pieņēmumu, ka izvirzītas uzacis pirmatnējiem cilvēkiem bija nepieciešamas, lai aizsargātu galvaskausu gremošanas laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu