Cilvēka kauls parāda, cik milzīgai radiācijai tika pakļauti Hirosimas iedzīvotāji

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

1945. gada 6. augustā ASV militārie spēki uz Japānas pilsētu Hirosimu nometa atombumbu «Little Boy», uzreiz laupot dzīvības vismaz 45 tūkstošiem cilvēku. Šodien pētnieki izanalizējuši žokļa kaula fragmentu no cilvēka, kurš atradās pusotru kilometru no bumbas sprādziena epicentra, lai noskaidrotu, cik lielam radiācijas daudzumam šis cilvēks tika pakļauts.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «PLOS ONE», rakstīts, ka radiācijas daudzums bija satriecoši liels – aptuveni 9,46 greji.

Pētījums (Angļu val., 2,6 Mb, pdf)

«Pat puse no šā daudzuma ir pietiekama, lai cilvēks ietu bojā,» komentēja pētījuma autors Osvaldo Baffa (Oswaldo Baffa).

Iepriekšējos pētījumos tika mērīti un analizēti citi atombumbas sprādziena radītie efekti, to skaitā radiācijas daudzums, ko cilvēki pēc sprādziena saņēma no radioaktīvajiem putekļiem, kā arī tas, kā šie putekļi ietekmēja cilvēku DNS un citus veselības aspektus. Tomēr šis ir pirmais pētījums, kurā tiek analizēti radiācijas mērījumi, kas veikti cilvēka kaulam.

Foto: Angela Kinoshita/Plos One

«Pašlaik pieaug interese par šādiem pētījumiem, ņemot vērā, ka ar savām atombumbām lielvalstis dižojas aizvien vairāk. Pēc potenciālā sprādziena ar šādas tehnoloģijas palīdzību būs iespējams noteikt, cik lielam radiācijas daudzumam katrs indivīds ir pakļauts un vai tam ir nepieciešama medicīniskā palīdzība,» skaidroja Baffa.

Foto: AFP/Scanpix

ASV nomestā atombumba eksplodēja aptuveni 580 metrus virs Hirosimas, savukārt persona, kuras žokļa kauls tika izanalizēts, atradās aptuveni 1,5 kilometrus no sprādziena epicentra.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu