Fosilija atklāj, kā putni tika pie knābjiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PA Wire/Scanpix

Kad zinātnieki salīmējuši kopā dīvaina sena putna galvaskausu, atklājies, ka tam bijis savāds knābis ar zobiem. Šis putns varētu būt nozīmīgs posms dinozauru un putnu evolūcijā.

Kā vēsta «BBC», «Ichthyornis dispar» dzīvoja Ziemeļamerikas kontinentā pirms aptuveni 86 miljoniem gadu. Kaijas lieluma putna knābis un smadzeņu izmērs bija līdzīgs kā modernajiem putniem, tomēr kāda nozīmīga atšķirība to pietuvina dinozauriem, proti, tā knābī bija asi zobi, bet žokļi bija krietni spēcīgāki nekā mūsdienu putniem.

Pētījums (Angļu val.)

«Fosilija parāda to, kāds izskatījās putnu senča knābis,» teica pētnieks Bharts-Anjans Bhulars (Bhart-Anjan Bhullar).

Jau sen ir zināms, ka putni ir attīstījušies no dinozauriem, kas bija visai lēns process, kura laikā radās spalvas, knābji un spārni.

Foto: PA Wire/Scanpix

Spalvu rašanās evolūciju jau iepriekš pierādīja atrastās fosilijas, savukārt pētīt seno putnu smalko galvaskausu vienmēr ir bijis krietni grūtāk.

Šā pētījuma ietvaros zinātniekiem beidzot izdevās savākt un savienot fragmentus no viena vesela galvaskausa fosilijas, rezultātā izveidojot primitīvā putna 3D datormodeli.

«Lielākā daļa galvaskausa fragmentu ir saplacināti, tomēr pēc pamatīgiem pūliņiem mums izdevās atveidot tā izskatu,» stāsta pētnieks Daniels Fīlds (Daniel Field).

Foto: PA Wire/Scanpix

Savukārt ar šo pētījumu nesaistīts zinātnieks Stīvs Brusatte (Steve Brusatte) spriež, ka tas varētu būt ārkārtīgi nozīmīgs atklājums, lai labāk saprastu putnu izcelšanos no dinozauriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu