Laiks, kad sievietes vingroja kleitās, bet vīrieši - uzvalkos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikimedia Commons

Vai tu zināji, ka mūsdienu fitnesa klubi ir veidoti pēc doktora Gustava Zandera pirms 150 gadiem izstrādātā prototipa? Ja ne, tad, lūk, daži visai dīvainu Zandera radītu ierīču attēli.

Kā rakstīts arhīvā «Smithsonian», Zanders piedzima Stokholmā 1835. gadā un jau 1857. gadā sāka darbu kā vingrošanas skolotājs, tomēr drīz vien viņš saprata, ka viņam nepietiek ne spēka ne laika, lai pareizi apmācītu visus savus skolniekus. Risinājums bija vienkāršs – jāizgatavo vairākas palīgierīces no koka, atsvariem, svirām un atsperēm, lai skolnieki paši varētu vingrot. Katram skolniekam Zanders sniedza instrukcijas, kā un cik ilgi lietot attiecīgo iekārtu. Principā Zanders bija kaut kas līdzīgs mūsdienu fitnesa instruktoriem. 1868. gadā Zandera ierīcēm tika pierīkots tvaika dzinējs, bet 1890. gados to aizstāja elektriskais motors.

Pirmo reizi Zandera institūts Stokholmā atvērās 1865. gadā. To varēja apmeklēt gan sievietes, gan vīrieši. Vingrošanas zāle bija sadalīta divās sekcijās – sieviešu un vīriešu. Sieviešu sekcijā dāmas, protams, vingroja visās korsetēs un kleitās, bet vīrieši vingroja vestēs un uzvalkos.

Zandera institūts un radītās ierīces kļuva tik populāras, ka jau 1911. gadā visā pasaulē bija 300 institūta filiāles. Viena no vingrotavām bija pat uz bēdīgi slavenā Titānika.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu