Publicētas Annas Frankas dienasgrāmatas slepenās lapas, kurās sarakstītas neķītrības

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Publicētas divas jaunas lapas no Annas Frankas dienasgrāmatas. Tajās pierakstīti neķītri jociņi un domas par seksu.

Kā vēsta «BBC», jaunās ebreju meitenes dienasgrāmata, ko viņa rakstīja, slēpjoties no nacistiem, pasaules slavu ieguva, kad tika publicēta Otrā pasaules kara beigās. Anna Franka šo mirkli nepiedzīvoja, mirstot koncentrācijas nometnē 1945. gadā.

Slepenās lapas bija apklātas ar brūnu papīru, visticamāk, lai Annas ģimenes locekļi tās nejauši neizlasītu. Atklājums tika veikts, pateicoties īpašai skenēšanas tehnikai.

Slepenie ieraksti bija veikti 1942. gada 28. septembrī, īsi pirms 13 gadu vecā Anna ar ģimeni devās uz slēptuvi.

«Es izmantošu šo bojāto lapu, lai rakstītu neķītrus jokus,» rakstīts dienasgrāmatā. Tālāk Anna bija uzrakstījusi četrus viņai zināmos neķītros jokus, kā arī vairākus teikumus par seksu, iztēlojoties, ka viņa izglīto kādu citu. Dienasgrāmatā tiek pieminētas prostitūtas, par kurām viņai pastāstījis tēvs.

«Anna Franka raksta par seksualitāti. Tāpat kā visiem bērniem viņas vecumā, viņai šī tēma ir interesanta,» komentēja Annas Frankas muzeja Amsterdamā pārstāvis Ronalds Leopolds (Ronald Leopold).

Savukārt pētnieks, kurš piedalījās slepeno dienasgrāmatas lapu atklāšanā, Franks van Vrī (Frank van Vree), piebilda: «Ikviens, kurš šīs lapas lasīs, nespēs nesmaidīt. Tās ir klasiskas neķītrās anekdotes, kas tajā laikā bija populāras pusaudžu vidū. Tas viss parāda Annas vienkāršo pusi, proti, neskatoties uz savu apdāvinātību, viņa bija pavisam vienkāršs bērns.»

Viens no jokiem bija šāds: «Vai tu zini, kāpēc Nīderlandē ir vācu vērmahta meitenes? Lai kareivjiem būtu prostitūtas.»

Anna Franka nomira nacistu koncentrācijas nometnē no tīfa 1945. gadā. Viņas tēvs, vienīgas Franku ģimenes loceklis, kurš izdzīvoja, 1947. gadā meitas dienasgrāmatu publicēja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu