Atrasts trauks ar 4000 gadu vecu olīveļļu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sicily Region; Syracuse Regional Park for archaeological sites and museums; Paolo Orsi Museum

Arheologi olveida keramikas traukā atraduši nenovērtējamu dārgumu – Itālijā vecākās olīveļļas atliekas.

Kā vēstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Analytical Methods», pētnieki vērtīgo olīveļļu atraduši pēc Sicīlijā uzietas māla vāzes analīzes.

Pētījums (Angļu val.)

«Pēc veida, kādā bija darināts šis trauks, mēs noskaidrojām, ka tas izveidots trešā gadu tūkstoša beigās vai otrā gadu tūkstoša sākumā pirms mūsu ēras. Mēs gribējām uzzināt, kādam nolūkam šis trauks tika lietots, tāpēc veicām tā ķīmisko analīzi. Rezultātā atklājās, ka tajā ir olīveļļas atliekas,» komentēja pētnieks Dāvids Tanasī (Davide Tanasi).

Pētījums pierāda, ka senie Itālijas iedzīvotāji izgatavoja un lietoja olīveļļu jau trešā gadu tūkstoša beigās pirms mūsu ēras. Tas ir par 700 gadiem agrāk, nekā tika uzskatīts iepriekš.

Pats māla trauks pētniekiem bija zināms jau iepriekš, jo arheologi to atklāja jau 1990. gados. Lai arī trauks bija sadauzīts, tomēr pētniekiem izdevās no 400 lauskām metru augsto vāzi rekonstruēt.

Pirms tam trauki, kuros ir olīveļļas atliekas, Itālijā tika atrasti tikai divās vietās valsts dienvidos. Abi šie trauki bija darināti ap 12. un 11. gadsimtu pirms mūsu ēras.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu