Antīkas jūras gultnē atklāti pasaulē senākie pēdu nospiedumi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zhe Chen/Science Advances

Pirmos pēdu nospiedumus uz Mēness atstāja Nīls Ārmstrongs 1969. gada 20. jūlijā, tomēr kā ir ar Zemi? Kad uz tās kāds dzīvnieks atstāja savus pēdu nospiedumus pirmo reizi?

Lai arī nav zināms, kad kāds dzīvnieks pirmoreiz atstāja savus pēdu nospiedumus uz mūsu planētas, tomēr senākie pēdu nospiedumi, kas atrasti, tika atstāti pirms aptuveni 550 miljoniem gadu.

Pētījums (Angļu val., 3 Mb, pdf)

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Science Advances», rakstīts, ka tas ir aptuveni 245 miljonus gadu pirms uz Zemes parādījās dinozauri. Tas liecina, ka būtnes ar primitīvām kājām vai «rokām» uz Zemes parādījās daudz ātrāk, nekā uzskatīts iepriekš.

Foto: Zhe Chen/Science Advances

Dīvainie pēdu nospiedumi tika atrasti Ķīnas dienvidos. Tie liecina, ka radījums bijis bilaterālis, proti, simetriska būtne ar galvu un dibenu.

Foto: Zhe Chen/Science Advances

Blakus pēdu nospiedumiem pētnieki atklāja arī fosilizētu alu, kas nozīmē to, ka dzīvnieks periodiski rakņājās pa jūras gultni, iespējams, meklējot barību.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu