Pēc zemestrīces ieplaisājušā piramīdā atrod antīku templi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Lai arī zemestrīces parasti sagādā postījumus un nedienas, tomēr šoreiz šī dabas parādība Meksikā vismaz arheologiem izrādījusies ļoti noderīga. Proti, ieplaisājušas senas piramīdas iekšienē atklājies iepriekš nepamanīts templis.

Kā vēsta «BBC», 7 balles spēcīgā zemestrīce satricināja Meksikas centrālo daļu 2017. gada 19. septembrī, bet divpadsmit dienas vēlāk šajā pašā vietā izcēlās 8,1 balli spēcīga zemestrīce. Pirmās zemestrīces laikā bojā gāja vairāk nekā 200 cilvēku, tika sagrautas un bojātas vairākas būves, to skaitā arī senā piramīda.

Kad arheologi, izmantojot radarus, centās novērtēt 13. gadsimtā celtās piramīdas bojājumus, atklājās, ka tās iekšienē ir vēl senāks templis. Apslēptās tempļa drupas varētu būt vairāk nekā 800 gadu senas.

Templi, iespējams, uzcēla acteki 1150. gadā. Tas ir sešus metrus garš un četrus metrus plats. Tā iekšienē atradās māla lauskas un vīraka izdeguļi.

Zemestrīces laikā daļēji sabruka piramīdas centrālā struktūra, bojājot divus zināmos piramīdas tempļus. Viens no tiem bija veltīts acteku lietus dievam Tlalokam, bet otrs – saules un kara dievam Uicilopočtli. Jaunatrastais templis ir ļoti līdzīgs abiem pārējiem piramīdas tempļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu