Jordānijā atrasta pasaulē vecākā maize

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Jordānijas ziemeļaustrumos arheologi atraduši apdegušas maizes atliekas. Eksperti uzskata, ka maize īpašajā akmens ugunskura vietā cepta pirms aptuveni 14500 gadu.

Kā vēsta izdevums «Reuters», šis atklājums ir pamatīgs pārsteigums zinātniekiem, jo liecina, ka cilvēki cept maizi sāka tūkstošiem gadu pirms lauksaimniecības attīstīšanās.

Atklājums pierāda, ka mednieki-vācēji Vidusjūras austrumu reģionā maizes izgatavošanas noslēpumu atklāja krietni ātrāk, nekā uzskatīts iepriekš, – 4000 gadu pirms augu kultivācijas sākuma.

Pētījums (Angļu val., 1,14 Mb, pdf)

Maize, kas nedaudz atgādina pitas maizi, bija izgatavota no savvaļas miežiem un auzām, kā arī citiem graudiem un saknēm, kas bija saberztas miltos.

Foto: EPA/Leta

Maize tika cepta īpašā akmens ugunskura vietā Melnā tuksneša vidū.

«Maizes atlieku uziešana šajā vietā ir pamatīgs pārsteigums,» atklāja pētnieki.

Izpētot ugunskura vietu, zinātnieki secināja, ka natufiešu (Natufians) kultūra, kas, iespējams, šajā vietā saimniekojusi, galvenokārt pārtika no augiem un gaļas.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu