Vatikāns atgūs nozagtu Kolumba vēstuli no 1493. gada

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Vatikāns atgūs 1493. gadā uzrakstītas Kristofora Kolumba vēstules kopiju, kas tam bija nozagta un vairāk nekā 10 gadus atradās privātā kolekcijā ASV Atlantas pilsētā, ziņoja laikraksts «Wall Street Journal».

Kolumbs, atgriežoties Eiropā no sava pirmā brauciena uz Ameriku, 1493. gadā uzrakstīja vēstuli saviem aizbildņiem Spānijā, aprakstot viņa redzēto. Grāmatiespiedēji šo vēstuli pavairoja pamfleta formātā, lai Eiropā izplatītu ziņas par Kolumba ceļojumu.

Aktuārs Roberts Pārsonss no Atlantas 2004. gadā nopirka vienu šīs vēstules kopiju no retu grāmatu tirgotāja Ņujorkā par 875 000 ASV dolāru, nezinot, ka šis dokuments ir nozagts Vatikānā.

Līdz mūsdienām ir saglabājušās apmēram 80 šīs vēstules kopijas. Pārsonsa nopirktā ir viena no vecākajām un ir datēta ar 1493. gadu, tiesas dokumentos atzina izmeklētāji.

Vēstulē ir aprakstītas zemes ar «lielām plūstošām upēm» un «nebeidzami daudzveidīgiem kokiem,» un ar bikliem iezemiešiem, kuri «ir bez aizdomām un tik dāsni dalās ar savu īpašumu, ka neviens, kurš to nav redzējis, tam neticētu».

Šī vēstule bija daļa no retu grāmatu un manuskriptu kolekcijas, kura piederēja 19. gadsimta Romas iedzīvotājam Džanam Frančesko de Rosi. Pēc viņa nāves 1854. gadā atraitne ziedoja šo kolekciju jezuītiem, kuri 1921. gadā nodeva šo kolekciju Romas pāvestam Benediktam XV.

Izmeklētājiem nav zināms, kad šī vēstule tika nozagta no Vatikāna bibliotēkas, tiesas dokumentos paziņoja ASV Tieslietu ministrija.

Aģenti šogad sadzina vēstules pēdas līdz Pārsonsa kolekcijai.

Pārsonss, kurš nomira 2014. gadā, bija labticīgi nopircis vēstuli, nezinot, ka tā ir nozagta.

Reto grāmatu tirgotājs Ričards Martajans Lans, no kura Pārsonss vēstuli nopirka, paziņoja, ka arī neesot zinājis par zādzību, tomēr neizteicās par to, kā ieguvis šo vēstuli.

Foto: AP/Scanpix
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu