Arhīva foto: 19. gadsimta kāzu fotogrāfijas bez emocijām

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caters News / Scanpix

Ņujorkas galerijā «Ricco Mareska» izstādītas 19. gadsimta kāzu fotogrāfijas, kas parāda, cik maza loma tā laika laulības saišu slēgšanā bija emocijām.

Kā raksta izdevums «Time», mīlestība 19. gadsimta Amerikā nebija noteicošais faktors, kāpēc starp vīrieti un sievieti tika noslēgtas laulības saites. Tas drīzāk bija formāls, bieži uz finansiāliem apsvērumiem balstīts akts, kurā romantiskās jūtas atradās otrā plānā.

«Kabineta kartiņu» (Cabinet Cards) stilā radītās fotogrāfijas nolēma izstādīt viens no galerijas īpašniekiem Riko Mareska pēc tam, kad saskatīja tajās kaut ko pārsteidzošu un dīvainu.

«Šajās kartiņās bija kaut kas pagalam dīvains. Tajās bija attēloti jaunlaulātie, kas fotografēti aptuveni 20 gadu periodā, un tie visi bija no Viskonsīnas. Ir redzams, ka jaunlaulātie pāri kartiņās ir tādi kā «stīvi», tikko pieskaras viens otram un nekad viens uz otru neskatās. Tāpat starpā vienmēr atrodas kāds galds vai augs, kas viņus nošķir. Man šķita, ka šajās kartiņās slēpjas kāds vienots stāsts, tāpēc es nolēmu tās izlikt publiskai apskatei,» klāstīja Mareska.

Zināms, ka fotogrāfijas māksla un bizness bija viena no nedaudzajām profesionālajām nodarbēm, kur brīvi varēja izpausties arī sievietes.

«Kabineta kartiņas» bija vairāk nekā vienkāršas fotogrāfijas. Tā bija īsta māksla, ko veidoja ar rokām. Var tikai iedomāties, kā jaunlaulātie šīs kartiņas glabāja un aprūpēja. Tās bija domātas izstādīšanai uz kamīnu dzegas - vietā, kur mājas viesi tās varēja labāk apskatīt un apbrīnot.

19. gadsimta jaunlaulāto pāru kāzu fotogrāfijas, kas uzņemtas no 1885. līdz 1900. gadam, galerijā «Ricco Mareska» būs apskatāmas līdz 9. septembrim. Tas bija brīdis, kad fotogrāfijas māksla bija tikko kļuvusi populāra un «stīvās» kāzu ceremonijas kļuva iespējams iemūžināt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu