Ripzāģis, kevlars, logu slotiņas un citi sieviešu izgudrojumi

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pērn žurnāls Fortune rakstīja, ka no visiem izgudrojumu autoriem tikai aptuveni desmitā daļa vai pat nedaudz mazāk ir sievietes. Tomēr gadsimtu gaitā arī daiļā dzimuma pārstāves ir pārsteigušas pasauli ar izgudrojumiem, kas tiek lietoti joprojām. Chicagotribune.com apkopojuši 10 šādus izgudrojumus.

Fortune.com

1. Austriešu aktrise Hedija Lamara (īstajā vārdā Hedija Kīslere Markija) 1942.gadā patentēja «slepenu sakaru sistēmu». Strādājot kopā ar Džordžu Antheilu, Lamara izstrādāja frekvenču sinhronas nomaiņas (frequency-hopping) tehniku, kas ļāva izvairīties no radiovadāmo torpēdu pārtveršanas un neitralizēšanas. Šis izgudrojums lika pamatus tālākai bezvadu sakaru attīstībai.

2. 1965.gadā amerikāņu ķīmiķe Stefānija Kvoleka kompānijas DuPont laboratorijā izgudroja sintētisku šķiedru, kas pazīstama kā kevlars. Tas noteikti vairāk saistās ar bruņuvestēm un tūkstošiem izglābtu dzīvību, taču kevlaru izmanto arī mājsaimniecībā.

3. Kafijas filtru 1908. gadā izgudroja vācu uzņēmēja Melita Bentca.

4. Ideja par logu tīrītājiem prātā ienāca amerikānietei Mērijai Andersonei, kad viņa 1902.gadā brauca savā mašīnā un neciešami bieži bija spiesta apstāties, lai no vējstikla notīrītu sniegu. Jau nākamajā gadā Andersone patentēja no mašīnas salona vadāmu ierīci, kas notīra stiklu no ārpuses.

5. Amerikānietei Tabitai Babitai 1810.gadā prātā ienāca doma par ripveida zāģi.

6. Ņujorkas iedzīvotāja Mērija van Britana Brauna kopā ar savu vīru Albertu 1969.gadā izgudroja mājokļa drošības sistēmu. Braunas sistēmu veidoja četri novērošanas caurumi un motorizēta kamera, kas varēja pieslīdēt pie katra no tiem.

7. Britu matemātiķe Ada Lovleisa, sadarbojoties ar matemātiķi Čārlzu Bebidžu, izstrādāja pasaulē pirmo mehānisko datoru (Analytical Engine), kurš šobrīd apskatāms Londonas Zinātnes muzejā.

8. Datorzinātniece un matemātiķe Greisa Hopere periodā no 1959.gada līdz 1961.gadam vadīja speciālistu komandu, kura izstrādāja pirmo lietotājam draudzīgo programmēšanas valodu COBOL (Common Business-Oriented Language).

9. Čikāgas iedzīvotāja Sāra Gūda bija viena no pirmajām afroamerikānietēm, kura saņēmusi patentu ASV Patentu un tirdzniecības zīmju birojā. Viņa 1885.gadā telpas taupīšanas nolūkā izgudroja kumodi, ko iespējams transformēt par gultu.

Transformējamā kumode

10. Cita Čikāgas iedzīvotāja, Džozefīne Kohreina, 1886.gadā izgudroja mehānisko trauku mazgājamo mašīnu. Tā kā turīgajai dāmai bija apnicis, ka apkalpojošais personāls regulāri plēš dārgos traukus, viņa nolēma ķerties pie lietas pati - Džozefīne nomērīja savus traukus un no stieplēm izveidoja tiem nodalījumus vara boilerā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu