Kā ātrākais ķirurgs vēsturē nejauši nogalināja trīs cilvēkus

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wellcome Images

Laikā, kad anestēzija vēl nebija izgudrota, ķirurgiem bija jābūt visai radošiem, lai izglābtu pacienta dzīvību, nenodarot tam pārāk lielas sāpes. Viens no efektīvākajiem veidiem, kā to izdarīt, bija veikt operāciju pēc iespējas ātrākā tempā - dažreiz pat piecu minūšu laikā.

Kā raksta izdevums "All That Is Interesting", Ārsts Roberts Listons, lai arī bija pazīstams kā ātrākais un labākais sava laika ķirurgs, tomēr reiz veica operāciju, kurā bojā gāja veseli trīs cilvēki – pacients un divi blakus stāvošie.

Roberts Listons piedzima 1794. gadā Skotijā. Viņš studēja medicīnu Edinburgas universitātē un aizrāvās ar cilvēka anatomijas pētniecību. Pabeidzis studēt, Listons ātri vien kļuva pazīstams, kā uzticams un prasmīgs ķirurgs.

Ieguvis iesauku «Ātrākais nazis Rietumos», Listons kļuva arvien plašāk pazīstams ar savām prasmēm ātru amputāciju veikšanā. Kamēr lielākā daļa ķirurgu zaudēja vienu no četriem pacientiem, Listons zaudēja tikai vienu no desmit.

Britu ķirurgs un rakstnieks Ričards Gordons stāsta, ka Listons varēja veikt kājas amputāciju vidēji 2,5 minūtēs, kas ir ārkārtīgi liels ātrums.

Viņš bija tik pārliecināts par savām spējām un ātrumu, ka katru reizi pirms operācijas asistentiem teica: «Uzņemiet laiku, kungi, uzņemiet laiku.»

Pateicoties veiksmīgajām operācijām, Listons ātri vien kļuva slavens, tomēr viena operācija, ko viņš paveica, ir īpaša, proti, Listonam bija jāveic kājas amputācija pacientam, kurš gulēja uz operāciju galda. Ķirurgs bija tik ļoti koncentrējies uz to, lai paveiktu amputāciju pēc iespējas ātrāk, ka līdz ar pacienta kāju, nošņāpa arī sava asistenta pirkstus. Pārsteigumā satrūkstoties, Listons vēl novicināja skalpeli un nejauši sagrieza priekšautu kādam operācijas vērotājam, kurš tajā paša brīdī nokrita zemē un nomira.

Gan Listona pacients, gan asistents nomira nedaudz vēlāk no asins saindēšanās, savukārt cilvēks, kuram Listons sagrieza priekšautu vēlāk izrādījās nomiris no bailēm.

Tiesa, tā nav vienīgā reize, kad Listons ātruma dēļ kļuva neuzmanīgs. Reiz, kad viņš amputēja kāda cita pacienta kāju, viņš nejauši nogrieza arī pacienta sēkliniekus.

Vēlāk, kad tika izgudrota anestēzija, Listons bija pirmais, kurš izmantoja to savās operācijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu