Zinātnieki: Asīzes Franciska brīnumdarbs varētu būt norisinājies patiesībā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Public Domain

Radiocarbon

Kristiešu leģenda vēsta, ka maizes tarba uz Follonī dievnama Itālijā sliekšņa parādījās 1224. gada ziemā, kas izcēlās ar īpašu bardzību. Mūki dievnamā bija nonākuši bada nāves priekšā, ko sajuta Asīzes Francisks, liekot eņģelim aiznest tiem maizes tarbu, tā izglābjot savus kristiešu brāļus no drošas nāves.

Kopš tā laika vērtīgo tarbu baznīca glabāja kā vērtīgāko artefaktu, līdz tas sāka sabirzt putekļos. Tomēr dāņu un nīderlandiešu pētnieki pirmo reizi vēsturē ar katoļu baznīcas svētību ir nogādājuši laboratorijā sīku tarbas paraugu un to izpētījuši, lai noskaidrotu vai šis materiāls varētu būt leģendā minētās tarbas daļa.

Kā atklājās, auduma paraugs ir teju 800 gadus vecs, kas atbilst leģendas vecumam. Parauga ķīmiskā analīze turklāt atklāja, ka tā sastāvā ir ķīmiskie elementi, kas ir saistīti ar maizes sastāvu.

«Pētījums parādīja, ka tarbā, iespējams, tiešām reiz bijusi maize. Mēs gan nezinām, kad tā tur ir bijusi, tomēr ir maz ticams, ka vēlāk par 1732. gadu, kad tarba drošības nolūkos tika iemūrēta. Visticamāk maize tarbā bijusi 300 gadus pirms tarbas iemūrēšanas, kad tā izmantota kā altāra drāna, tomēr nav izslēgts, ka tarba nāk no 1224. gada ziemas,» rakstīja pētījuma autors Kenets Rasmusens (Kennet Rasmussen).

Tomēr, kā Asīzes Franciskam izdevās tarbu nogādāt uz dievnama sliekšņa, joprojām nav zināms.

«Ar zinātniskiem paņēmieniem reliģisku brīnumus un leģendas ir grūti pierādīt,» piebilda Rasmussens.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu