Kā Kukluksklana biedri vizinājās ar panorāmas ratu

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reddit / joecereal

Īss skaidrojums, kāpēc šajā dīvainajā fotogrāfijā attēlota tik amizanta aina, kurā 41 Kukluksklana loceklis bezrūpīgi vizinās ar panorāmas ratu.

Kā vēsta ārvalstu mediji, lai arī mūsdienās Kukluksklans ir zaudējis popularitāti un kļuvis par pagrīdes kustību, 20. gadsimta pirmajā pusē šī rasistiskā un vardarbīgā amerikāņu organizācija bija ārkārtīgi plaši atzīta. 20. gadsimta divdesmitajos gados aptuveni 4 miljoni amerikāņu bija Kukluksklana kustības locekļi, savukārt 1924. gadā kāds zināms Kukluksklana loceklis biju tuvu, lai varētu kandidēt uz ASV prezidenta amatu.

Foto: Reddit / joecereal

Tieši tāpēc, kad cilvēki Kolorādo vietējā avīzē 1926. gadā izlasīja virsrakstu: «Kukluksklana biedri pozē uz panorāmas rata», pārsteigumam vai liekam mulsumam nebija vietas. Tiesa, minētajā avīžrakstā fotogrāfija netika publicēta, jo to nepieļāva fotogrāfijas autors.

Šī fotogrāfija plašākai sabiedrībai kļuva pieejama tikai 65 gadus pēc tās radīšanas, liekot sabiedrībai atcerēties to vēstures lapaspusi, ko daudzi vēlētos ignorēt.

Lai saprastu, kā 41 Kukluksklana loceklis varēja gadīties tik šķietami absurdā un komiskā situācijā, ir jāiepazīstas ar vēsturisko kontekstu, kādā šī fotogrāfija ir uzņemta.

Kolorādo štata pilsēta Kanona (Cañon) no 1924. līdz 1928. gadam bija Kukluksklana galvenā mītnes vieta, turklāt Kolorādo senators, kā arī daudzas citas amatpersonas, bija Kukluksklana locekļi.

Tāpēc, kad klana locekļiem tika lūgts pozēt, lai veiktu fotouzņēmumu vietējā atrakciju parkā, tie, daudz nedomādami, ieņēma labākās vietas panorāmas ratā. Zināms, ka arī pats fotogrāfs bija Kukluksklana ideju atbalstītājs.

Neskatoties uz veiksmīgo fotogrāfiju, fotogrāfs atteicās to publicēt vietējā laikrakstā, tomēr ir ticams, ka viņš fotogrāfijas kopijas izdalīja attēlā redzamajām personām.

Fotogrāfija publiski nebija pieejama, līdz kāds no Kukluksklana locekļiem to 1991. gadā nodeva muzejam. Neilgi pēc tam, fotogrāfija kļuva ārkārtīgi populāra internetā, izraisot cilvēkos reizē sašutumu un apbrīnu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu