Kā modās cilvēki pirms modinātājpulksteņa izgudrošanas?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Twitter/Real Time History‏

Lai arī modinātājpulksteņi eksistēja jau Senajā Grieķijā, tomēr līdz pat 20. gadsimta pirmajai pusei, tie nebija plaši izplatīti, tāpēc modināšanas funkciju uzņēmās īpaši cilvēki, kuri rīta agrumā klīda pa ielām un klauvējās pie guļavu logiem.

Īpašā profesija bija īpaši izplatīta Lielbritānijā un Īrijā, un cilvēki, kas veica «dzīvā modinātāja» pienākumus, saņēma dažus pensus nedēļā lielu algu.

Foto: Twitter/Les Alderson

Modinātāju darba instrumenti bija diezgan vienkārši – vieni lietoja garus mietus, ar kuriem klauvēja pie augšējo stāvu logiem, citi šāva pa logiem, izmantojot trubiņas un kaltētus zirņus. Modinātājs nedevās prom, kamēr nebija saņēmis apstiprinošu zīmi, ka strādnieks ir pamodies.

Visbiežāk šo darbu veica vecāki vīrieši un sievietes, tomēr reizēm modinātāja pienākumus uzņēmās arī policisti, kuriem tas bija iespējams apgaitas laikā.

Šī profesija savu popularitāti zaudēja 20. gadsimta divdesmitajos gados, kad mehāniskie modinātājpulksteņi kļuva lētāki un uzticamāki.

Foto: Twitter/Real Time History‏
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu