Četras dīvainas lietas, kas kādreiz kalpoja naudas vietā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Katie Wincek, CC BY-NC-ND 2.0

Mūsdienās, domājot par naudu, pirmais, kas ienāk prātā ir papīrs, monētas vai kredītkartes, tomēr pasaules vēsturē naudas vietā ir izmantots gan ēdiens, gan dažādi citi pārsteidzoši objekti, tāpēc izdevums “All That Is Interesting” ir apkopojis četrus dīvainākos valūtas veidus vēsturē.

 

Sāls

Vairākus gadsimtus tālā pagātnē sāls valdīja pār visu. Pat angļu valodas vārds, kas apzīmē darba algu - «salary» - ir cēlies no latīņu valodas vārda «salarium» (sāls nauda).

Sāli kā valūtu izmantot sāka jau ap 6000. gadu pirms mūsu ēras Ķīnā, kur sāls kristāli tika iegūti no Junčenga (Yuncheng) ezera. Kopš tā laika, šo minerālu tirdzniecībā izmantoja daudzas kultūras, jo sāls vērtība pieauga, kad cilvēks savā uzturā plaši sāka lietot graudaugu produktus.

Akmens sāls gabalus kā naudu izmantoja, piemēram, Abesīnijā (mūsdienu Etiopija) mūsu ēras 6. gadsimtā, tomēr nozīmīga loma un vērtība sālij bija arī Senajā Romā, kad kara algotņiem bieži tika maksāts ar šo minerālu, savukārt grieķi izmantoja sāli, lai iegādātos vergus.

 

Akmens bluķi

Uz kādas nelielas salas Mikronēzijā reiz tika lietota smagākā un lielākā valūtas forma pasaulē – milzīgi kaļķakmens diski.

Pirms simtiem gadu, kaļķakmens depozīts milzīgu disku formā tika izcirsts no klintīm un vests mājās ar laivu, kur atrada nozīmīgu vietu sabiedrības ekonomiskajā struktūrā.

Tomēr milzīgie akmens bluķi, atšķirībā no papīra vai metāla naudas, nekad netika nēsāti līdzi, bet vienkārši gulēja ciema vidū un, kad kādam radās vajadzība iegādāties zemes gabalu vai dot līgavas pūru, akmens disks ar caurumu vidū vienkārši nomainīja īpašnieku.

 

Šokolāde

Šokolāde jeb kakao pupiņas bija ļoti populārs norēķināšanās līdzeklis 16. gadsimta Amerikas kolonistu un tirgotāju vidū, tomēr viņi nebija pirmie, kas šo, mūsdienās tik populāro saldumu, izmantoja naudas vietā.

Kakao pupiņas pirmie sāka audzēt Acteki, un tās tika izmantotas reliģiskās ceremonijās, jo vietējie ticēja, ka mazās kakao pupiņas ir gudrības dieva dāvana. Acteki kakao pupiņas pārvērta rūgtos dzērienos, sajaucot tās ar ūdeni, garšvielām vai kukurūzu.

Kad spāņu pētnieks Hernando Kortess ar savu karaspēku kolonizēja Acteku teritorijas, kakao pupiņas ātri vien kļuva par norēķināšanās līdzekli. Piemēram, 1545. gadā labs tītars maksāja simts kakao pupiņas, tā ola trīs pupiņas, bet avokado vai tomāts bija vērts tikai vienu kakao pupiņu.

 

Vāveru ādas

Dzīvnieku ādas vienmēr ir bijis vērtīgs produkts tirdzniecībā un joprojām bieži tiek izmantots kā bartera prece dažādos apmaiņas darījumos. Piemēram, bebru ādas tika izmantotas 18. gadsimtā, lai veiktu apmaiņu starp eiropiešiem un dažādām mežonīgajām ciltīm.

Vēl agrāk, viduslaikos, kā valūta starp krievu un somu tirgotājiem tika izmantotas vāveru ādas. Tiek uzskatīts, ka vāveru ādas savu vērtības zenītu sasniedza buboņu mēra laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu