Otrajā pasaules karā ASV plānoja bombardēt Japānu ar sikspārņiem

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Public Domain

Otrā pasaules kara laikā ASV varas iestādes plānoja Japānai uzbrukt ar diezgan absurdiem ieročiem – sikspārņiem, kuriem piestiprināti mazi spridzekļi.

Kā liecina izdevums «All That Is Interesting», ASV militārais plāns paredzēja, ka katram sikspārnim būs pievienota neliela bumba un masveidā šāda veida ierocis izraisīs pamatīgu postažu. Dīvaino ieroci, ar ko bija paredzēts bombardēt Japānas pilsētas, izgudroja zobārsts Litls S. Adamss pēc tam, kad viņu saniknoja japāņu uzbrukums Pērlhārborai.

Ideju savam izgudrojumam zobārsts ieguva, kad atvaļinājuma laikā Meksikā bija ieraudzījis savvaļas sikspārņus. Vēlāk savācis informāciju par šiem sikspārņiem, viņš atgriezās Meksikā un sagūstīja dažus no dzīvniekiem. Izpētot sagūstītos radījumus, viņš atskārta, ka tie ir lieliski piemēroti karam, jo tie spēja izturēt gaisa spiedienu lielā augstumā, veikt tālus lidojumus un nest salīdzinoši lielu svaru.

Tiesa, kā jau vairumam amerikāņu, Adamsa priekšstats par Japānu bija diezgan vārgs, jo viņš uzskatīja, ka Japāna ir sala, kas apbūvēta ar papīra un koka mājiņām, un fabrikām. Viņam šķita, ka liels daudzums ar sīkajām sikspārņu bumbām noslaucīs Japānas pilsētas no zemes virsas, tāpēc Adamss savu plānu iesniedza Baltajā namā.

Zināms, ka Adamss bija ārkārtīgi satraukts, ka viņa plānu var nozagt paši japāņi, tāpēc vēstulē Baltajam namam rakstīja:

«Lai cik fantastiska šī ideja neliktos, esmu pārliecināts, ka tā izdosies. Tomēr tā ir rūpīgi jāglabā, jo šis ierocis var viegli tikt izmantota pret mums pašiem.»

Pateicoties tam, ka Adamsam bija pazīšanās Baltajā namā, viņa vēstule nonāca tieši ASV prezidenta Rūzvelta rokās.

«Šis vīrs nav traks,» rakstīja Rūzvelts, «izklausās pēc pilnīgi mežonīgas idejas, kas varētu izdoties, tāpēc ir vērts to attīstīt.»

Pēc vairākiem Adamsa paraugdemonstrējumiem, Baltais nams savāca komandu, lai uzsāktu pētniecību un idejas attīstību. Projektam tika dots nosaukums: «Project X-Ray».

Foto: Public Domain

Tika sagūstīti tūkstošiem sikspārņu, kā arī izstrādāti sīki spridzekļi un sikspārņu transportēšanas metode, tomēr drīz vien atklājās daudzas nepilnības plānā, un projekts tika apturēts.

Izrādījās, ka sikspārņu transportēšana un pētījuma izstrādes izmaksas bija lielāka problēma nekā uzskatīts sākumā. Pēc tam, kad projekta izstrādē tika iztērēti divi miljoni dolāru, zinātnieki padevās un to apturēja. Tajā pašā laikā klīda baumas, ka slepenībā tiek attīstīts daudz spēcīgāks ierocis – atombumba.

Lai arī Adamss noteikti bija pamatīgi vīlies par to, ka viņa ideja netika realizēta, varam pieļaut, ka sikspārņi gan daudz par to nebēdājās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu