Dīvainākie cilvēki vēsturē: Dzīvais skelets Īzaks Sprāge

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Youtube

Īzaks Sprāge (Isaac W. Sprague) piedzima 1841. gada 21. maijā Masačūsetsā, ASV. Kā vēsta avoti, līdz 12 gadu vecumam viņš bija pavisam normāls un aktīvs bērns, līdz sāka strauji zaudēt ķermeņa svaru, kļūstot par staigājošu ģindeni.

Kā raksta izdevums «Human Marvels», Īzaka satrauktie vecāki, baidoties, ka viņu bērns varētu nomirt, aizliedza viņam nodarboties ar jebkādām fiziskām aktivitātē. Neskatoties uz to, Īzaks joprojām turpināja kristies svarā, līdz sāka līdzināties skeletam. Pat labākie ārsti visā valstī nespēja saprast, kāpēc zēns tik konstanti zaudē svaru, par spīti viņa labajai apetītei.

Kad Īzaks sasniedza pilngadību, viņš sāka strādāt par kurpnieku sava tēva uzņēmumā, bet vēlāk turpināja darboties kā tirgotājs. Tomēr, tā kā Īzaka svars joprojām kritās, viņam sāka pietrūkt enerģijas un spēka, tāpēc darbs bija jāpamet. Tieši tajā laikā Īzaku pamanīja ceļojošā cirka pārstāvji.

Foto: Public Domain

1865. gadā vietējā karnevāla darbonis piedāvāja Īzakam darbu, no kura jaunais vīrietis sākumā atteicās. Tomēr drīz vien viņš saprata, ka ar savu izskatu var daudz vairāk nopelnīt, nekā ar kurpnieka vai tirgotāja amatu, tāpēc turpmāko gadu viņš ceļoja apkārt, izrādīdams savu skeletam līdzīgo ķermeni. Viņa skatuves vārds bija «Dzīvais skelets».

Pēc gada viņu nolīga slavenais Bārnuma cirks, maksājot viņam 80 dolārus lielu algu nedēļā. Tomēr viņa karjera Bārnuma cirkā nebija gara, jo 1868. gadā nodega Bārnuma muzejs, gandrīz paņemot līdzi arī Īzaka dzīvību. Pēc nelaimes gadījuma, kārnais puisis šovbiznesu uz laiku pameta.

Šajā laikā viņš satika satika savu nākamo sievu Tamāru Mūru (Tamar Moore), ar kuru radīja trīs veselīgus dēlus. Vēlāk, finansiālu grūtību dēļ, Īzaks nolēma atgriezties Bārnuma cirkā, tomēr viņa parādi un atkarība no azartspēlēm iedzina viņu vēl lielākā nabadzībā. Īzaks nomira 1887. gada 5. janvārī - bez graša kabatā.

Īzaka svars dzīves laikā vairākas reizes mainījās, tomēr, kā liecina ārsti, 44 gadu vecumā viņš, 1,67 metrus garais vīrietis, svēra tikai 19,5 kilogramus.

Foto: Youtube

Par spīti vairākām medicīniskām pārbaudēm Īzaka dzīves laikā, viņa medicīniskais stāvoklis nekad netika oficiāli noteikts. Visbiežāk viņam tika piedēvēta muskuļu atrofija, dēļ kuras viņam bija nemitīgi jāēd. Zināms, ka Īzaks vienmēr līdzi nēsāja ap kaklu apsietu saldināta piena pudeli, no kuras reizumis padzērās, lai nezaudētu samaņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu