Slavens mākslas darbs izrādās pilns ar slēptām rupjībām

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Public Domain

Pētnieki uzskata, ka slavenā angļu mākslinieka Tomasa Geinsboro (Thomas Gainsborough) gleznā «Mr. and Mrs. Robert Andrews», kurā attēlota šķietami idilliska ainava, slēpjas vairākas rupjas atsauces.

Šis mākslas darbs tiek uzskatīts par vienu no Geinsboro labākajiem darbiem. Tajā attēlots iznesīgs džentlmenis ar medību šauteni rokās, viņam pie kājām stāv suns, bet blakus sēž daiļava – attēlotā vīra sieva. Virs pāra galvām plešas koka lapotne, bet fonā redzama lauku ainava.

Mākslinieks šo darbu pabeidza 1748. gadā, un tas bija veltīts visiem jaunajiem, laimīgi precētajiem pāriem, tomēr pētnieki ir pārliecināti, ka šķietami nevainīgajā ainā mākslinieks ir apslēpis vairākus dzimumlocekļa simbolus un citus neķītrus simbolus.

Izdevums «Telegraph» raksta, ka šī glezna, kas veltītā mīlestībai un idilliskai bezrūpībai, pavisam noteikti varētu slēpt meistarīgi maskētus neķītrības simbolus, piemēram, vīrieša soma, kas karājas pie viņa labā sāna, izskatās pēc kaut kā ne gluži tik nevainīga.

Foto: Public Domain

Savukārt fonā attēlotie divi ēzeļi simbolizē jauno pāri, bet sievietes klēpī pētnieki tiecas saskatīt slepenu falla simbolu.

Foto: Public Domain

Zināms, ka Geinsboro bijis labos draugos ar pāri, kas attēlots gleznā, tomēr šī draudzība nezināmu iemeslu dēļ izjukusi. Iespējams, ka tāpēc mākslinieks nolēmis pārim tik savdabīgi atriebties.

Foto: Public Domain

«Vairākas zīmes liecina, ka šis darbs ir mākslinieka atriebība. Kaut kas šajā draudzībā nogāja greizi un Geinsboro nolēma gleznā iekļaut visai savādas detaļas,» komentēja vēsturnieks Džeimss Hamiltons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu