Dīvainākie cilvēki vēsturē: Kamieļmeitene Ella Hārpere

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Youtube

Ella Hārpere, dēvēta arī par kamieļmeiteni, piedzima ar neparastu ortopēdisku kaiti, kuras rezultātā viņas ceļi bija izliekti uz āru, liekot viņai izskatīties pēc kamieļa. Ķermeņa kroplība, līdzīgi kā citiem šajā rakstu sērijā minētajiem dīvaiņiem, ļāva viņai pelnīt naudu, izklaidējot un šausminot 19. gadsimta beigu sabiedrību.

Kā vēsta izdevums "Human Marvels", kamieļmeitene Ella Hārpere piedzima ap 1870. gadu Tenesijā, ASV un jau kopš dzimšanas sirga ar ārkārtīgi retu un dīvainu kaiti, kas mūsdienās pazīstama kā «congenital genu recurvatum» jeb «izliekto ceļu kaite». Meitenes nedabiski deformētie ceļi un pārvietošanās uz visām četrām kājām noveda viņu pie zīmīgā skatuves vārda un slavas cirkā.

Foto: Youtube

1886. gadā Hārpere bija jau slavena cirka zvaigzne. Uz skatuves viņai bieži piebiedrojās kamielis, sniedzot katras pilsētas, ko viņa apmeklēja, žurnālistiem neizsmeļamu vielu rakstiem. Avīzēs kamieļmeitene bieži tika dēvēta par «brīnišķīgāko un unikālāko dabas kroplību kopš pasaules rašanās.»

Savas karjeras noslēgumā pati kamieļmeitene par sevi izteicās šādi: «Mani sauc par kamieļmeiteni tāpēc, ka mani ceļi ir izgriezušies uz āru. Kā redzams fotogrāfijā, es varu pārvietoties uz visām četrām kājām. Četrus gadus es esmu ceļojusi pa pasauli, izrādot sevi skatītājiem, tomēr beidzot es esmu nolēmusi doties prom no šovbiznesa un sākt mācības skolā.»

Kā liecina avoti, Hārpere tiešām pievērsās citai nodarbei un, lai arī ilgu laiku par kamieļmeitenes gaitām pēc aiziešanas no cirka nekas nebija zināms, pētniekiem nesen izdevās atklāt nozīmīgu informāciju par viņas turpmāko dzīvi.

1905. gada 28. jūnijā Hārpere apprecēja kādu skolotāju un grāmatvedi Robertu L. Seivliju. Viņi dzīvoja Nešvilā, Tenesijas štatā un adoptēja trīs mēnešus vecu mazuli, kurš, tiesa, pēc 18 dienām nomira.

Zināms arī tas, ka kamieļmeitene nomira no resnās zarnas vēža 1921. gada 19. decembrī un tika apglabāta blakus saviem ģimenes locekļiem.

Foto: Youtube
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu