Tieši pirms 21 gada tika klonēta slavenā aita Dollija

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PA Wire/Scanpix

Trešdien aprit tieši 21 gads, kopš tika veikta pasaulē pirmā zīdītāja klonēšana - pasaulē slavenākā aita Dollija no pieauguša dzīvnieka somatiskajām šūnām britu zoologu Jana Vilmuta un Kīta Kempbela vadībā tika klonēta 1997. gada 4. jūlijā, Roslinas institūtā, Skotijā.

«BBC» žurnālists Pallabs Gošs (Pallab Ghosh) atcerējās: «Dolliju es pirmo reizi redzēju 1997. gadā. Aplokā viņa stāvēja atstatus no pārējām aitām – lepna, līdzīga lauvai, diženas auras ieskauta.»

Dollija tika veiksmīgi klonēta no citas aitas DNS parauga, kas tika ievietots tukšā šūnas apvalkā, no kura vēlāk radās embrijs. Roslinas institūta pētnieki embriju implantēja aitas dzemdē, ļaujot attīstīties un piedzimt Dollijai – precīzai savas priekšteces kopijai.

Tomēr bija nepieciešami veseli 277 neveiksmīgi mēģinājumi, lai klonēšana izdotos veiksmīga.

«BBC» vēsta, ka tolaik daudzus biedēja nojausmas, ka drīz pa zemes virsmu staigās klonēti cilvēki, kuri nemitīgi, paši sevi «pavairojot», centīsies sasniegt nemirstību vai piecelt no mirušajiem savus mirušos radus un draugus.

Sabiedrisko telpu pārpildīja diskusijas par klonēšanas ētisko pusi un to, kādā pasaulē mūs tiecas ievest zinātnieki. Baznīca nespēja pieņemt klonēšanas faktu, jo Bībele to, līdzīgi kā mākslīgo abortu, ne mazākajā mērā neattaisno.

Tomēr šodien - 21 gadu vēlāk - Dollija ir mierīgi aizgājusi, diskusijas ir rimušās un cilvēki-kloni, šķiet, pa pasauli nestaigā. Līdz ar to ir iegūta nenovērtējama informācija un zināšanas dažādu sirds slimību, Parkinsona kaites, reimatisma un daudzu citu slimību ārstēšanā, kad nepieciešams transplantēt veselās DNS šūnas, lai dziedētu bojātās.

Dollija ir palīdzējusi nonākt pie svarīgas atziņas - ir iespējams manipulēt ar dzīvnieku DNS šūnām un transplantēt tās cilvēkam, lai izārstētu dažādas, bieži letālas kaites. Paldies viņai par to.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu