Viduslaiku Londona – slepkavību, izvarošanu un laupīšanu perēklis

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lawrence OP, CC BY-NC-ND 2.0

Oksfordas Universitātes arheologi atklājuši, ka viduslaiku Londonas zemākā sociālā slāņa vidū valdīja neticami augsts vardarbības un nežēlības līmenis, kad regulāri tika paveiktas gan apjomīgas laupīšanas un nežēlīgas slepkavības, gan kautiņi un izvarošanas.

«Izskatās, ka vardarbība viduslaiku Londonā lielākoties bija saistīta ar sociālo statusu,» komentēja Oksfordas Universitātes arheoloģe Katrīna Krakovka.

American Journal of Physical Anthropology

Tika noskaidrots, ka 6,8 procentiem izanalizēto galvaskausu, bija traumas, kas liecina par nāvi vardarbīgā veidā. Visticamāk nāve šiem cilvēkiem iestājās pēc spēcīga sitiena pa galvu.

Daudzi vardarbīgā nāvē mirušie atrodami arī citās Eiropas kapsētās, piemēram, Horvātijā, tomēr tā nepārspēj Londonas vardarbības līmeni.

Interesanti, ka daudz lielāks procents sadragāto galvaskausu bija zemākā sociālā slāņa kapsētās, nekā tajās, kur tika apglabāti turīgākie viduslaiku Londonas iedzīvotāji. Tas varētu liecināt par to, ka turīgākajiem cilvēkiem bija iespēja konfliktus atrisināt formālākā ceļā, bet nabadzīgākajiem šādas iespējas nebija.

Dokumenti, kas saglabājušies no viduslaikiem, liecina, ka lielākā daļa strīdu un slepkavību norisinājās svētdienu naktīs, kad zemākā sociālā slāņa pārstāvji devās uz tavernām, lai iedzertu un atpūstos.

«Šie dokumenti, kopā ar manu pētījumu, pierāda, ka strādnieku klase savus konfliktus atrisināja neformālos kautiņos, kuriem par iemeslu ne vienmēr bija alkohols,» piebilda Krakova.

Savukārt turīgākie ļaudis pārsvarā mēdza cīnīties daudz formālākos dueļos, iespējams, izmantojot zobenus, zirgus un šķēpus, kad bija iespējams lietot bruņas, lai pasargātu galvu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu