Zinātnieki izvirzījuši jaunu versiju, kāpēc izmira mamuti

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Līdzīgi kā cilvēki, arī mamuti cieta no osteoporozes un artrīta, un tādēļ, iespējams, izmira – liecina jaunākie paleontologu pētījumi.

Mamuti cieta no kaulu slimībām, kas parasti ir raksturīgas cilvēkiem, noskaidrojuši pētnieki. Gandrīz pusē analizēto mamutu kaulu atrastas liecības par nopietnām kaulu slimībām, piemēram, osteoporozi, artrītu un osteolīzi, kas vājināja kaulus.

Science Direct

Tomskas Valsts Universitātes paleontologs Sergejs Leščinskis ir izanalizējis vairāk 1500 kaulu un astoņus zobus, kas iegūti no vismaz 47 mamutiem. Mamutu kauli sākotnēji tika atrasti Jakutijā pagājušā gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados.

Foto: Reuters/Scanpix

Doktors Leščinskis norāda, ka pirms 12000 līdz 13000 gadu dzīvojušo mamutu atliekas bija ideāli saglabājušās. Kaulus klāja nogulumieži, kas pasargāja tos no dēdēšanas un plēsīgajiem dzīvniekiem.

Tā kā kauli bija saglabājušies mūžīgajā sasalumā, audu sadalīšanās notika palēnināti. Tādēļ pat pēc tūkstošiem gadu dažu kaulu skrimšļi bija saglabājušies.

Leščinskis noskaidroja, ka 42% kaulu paraugu bija skeleta sistēmas slimību pazīmes. To vidū ir divas, kuras mamutiem līdz šim vēl nebija konstatētas.

Viena no novērotajām slimībām izraisa kaula fragmentu vai skrimšļaudu brīvu peldēšanu locītavās.

Doktors Leščinskis norādīja, ka tas bieži tiek novērots cilvēkiem, un šo fragmentu nonākšana locītavās izraisa stipras sāpes. Šādi fragmenti var liecināt par nopietnu slimību – osteonekrozi.

Vairumā gadījumu mamutu kauli liecināja par tādām slimībām kā osteoporoze, osteolīze vai artrīts, ko izraisījuši noteiktu barības vielu trūkuma vai pārmērības dēļ radušies vielmaiņas traucējumi.

Šie secinājumi apstiprina Tomskas Valsts Universitātes paleontologu hipotēzi, ka mamutu masveida izmiršanu izraisīja ar minerālvielu trūkumu vai nozīmīgām planētas ekoloģiskām izmaiņām saistīts stress.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu