Atrastas liecības, kas izskaidro Amēlijas Erhartas mīklaino pazušanu

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Everett Collection / Vida Press

Atrasta 80 gadus sena fotogrāfija, kas, iespējams, izskaidro vienu no pasaules lielākajām mistērijām – slavenās lidotājas Amēlijas Erhartas pazušanu, vēsta izdevums «History».

Erharta pazuda virs Klusā okeāna 1937. gada 2. jūlijā pēc tam, kad kopā ar navigācijas speciālistu Fredu Nūnanu bija uzsākusi bīstamu lidojumu apkārt zemeslodei.

Līdz šim eksperti uzskatīja, ka Erhartas vadītajam lidaparātam beidzās degviela, un tas iegāzās Klusajā okeānā, tomēr pēdas, kas varētu apstiprināt šo faktu, netika atrastas.

Tagad, 80 gadus pēc Erhartas pazušanas, ASV Nacionālajā arhīvā uzieta iepriekš neredzēta fotogrāfija, kas norāda uz iespēju, ka Erhartas vadītais lidaparāts ir veicis piespiedu nolaišanos Māršalu salās, kur Erhartu un Nūanu sagūstījuši Japānas militārie spēki. Ja tā ir patiesība, Erharta, visticamāk, mira ieslodzījumā, Saipānas salā.

Nozīmīgo fotogrāfiju atrada atvaļināts federālais aģents Less Kinnijs, kas Nacionālajā arhīvā vāca informāciju un materiālus dokumentālajai filmai «Amelia Earhart: The Lost Evidence».

Starp dokumentu tūkstošiem Kinnijs nejauši pamanīja fotogrāfiju, kas bija apzīmogota ar Māršalu salu zīmogiem un, kurā miglaini redzams, kā kāds kuģis aiz sevis velk bojātu lidaparātu, bet piestātnē, līdz ar vairākiem cilvēkiem, iespējams, atrodas Erharta ar Nūnanu.

Speciālisti ir pārliecināti, ka fotogrāfija ir autentiska un nav iemesla domāt, ka kāds ar to ir manipulējis. Savukārt Kents Gibsons, tiesu ekspertīzes speciālists, kurš specializējas seju atpazīšanā, apgalvo, ka fotogrāfijā pavisam noteikti ir redzama Erharta ar Nūanu.

Noskaidrots arī, ka fotogrāfijā redzams japāņu militārais kuģis «Koshu Maru», ar ko Erharta un Nūans pēc nosēšanās, visticamāk, nogādāti krastā.

Fotogrāfijas leģitimitāti apstiprina arī iepriekš pastāvošās liecības par to, ka japāņiem trīsdesmitajos gados esot bijuši divi amerikāņu karagūstekņi, kas sagūstīti pēc lidmašīnas avārijas. Vīrietis nogalināts uzreiz, bet sieviete nodzīvojusi līdz 1944. gadam, kad, amerikāņu karaspēkam uzbrūkot, japāņi viņai izpildījuši nāvessodu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu