Atklājums: Viens no Senās Ēģiptes faraoniem bija milzis

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Public Domain

Jaunā pētījumā atklāts, ka Senās Ēģiptes faraona Sanahta (Sa-Nakht) atliekas liecina, ka viņš bijis pirmais zināmais cilvēks-gigants.

Mīti par milžiem ir ārkārtīgi bieži sastopami dažādu tautu mitoloģijā – sākot ar gigantiem skandināvu mitoloģijā un beidzot ar titāniem, kas sacēlās pret sengrieķu dieviem pasaules rašanās sākumā.

Tomēr milži nav tikai mītu un pasaku sastāvdaļa. Gigantisms starp cilvēkiem var veidoties, kad cilvēka organisms sāk pastiprināti ražot augšanas hormonus, un visbiežāk šāds stāvoklis rodas smadzeņu audzēja dēļ.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «The Lancet Diabetes & Endocrinology», zinātnieku komanda vēlreiz izanalizēja Senās Ēģiptes faraona Sanahta galvaskausu un kaulus, kas tika atrasti 1901. gadā Ēģiptē. Rezultātā atklājās, ka viņa kauli ir pārmērīgi lieli, kas liecina par iespējamu gigantismu.

Foto: Public Domain

Izpētīts, ka trešās faraonu dinastijas valdnieks Sanahts bija aptuveni divus metrus garš, kamēr vidējais cilvēka augums tajā laikā bija līdz 1,70 metriem.

Šāds augums, salīdzinot ar apkārtējiem, pavisam noteikti liecina par gigantisma stāvokli. Pētnieki skaidro, ka starp Senās Ēģiptes valdniekiem nav neviena cilvēka ar tik lielu augumu, tāpēc šis varētu būt pirmais zināmais gigantisma gadījums pasaules vēsturē.

«Senajā Ēģiptē priekšroka tika bieži dota mazāka auguma cilvēkiem, īpaši valdniekus apkalpojošā personāla vidū. Nav īsti zināms, kāpēc tā,» komentēja ēģiptologs Maikls Habičs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu