Atklāta Atlantīdai līdzīga nogrimusi pilsēta

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Vidusjūrā netālu no Tunisijas krastiem zem ūdens atklātas senas romiešu pilsētas drupas, ko 365. gada 21. jūlijā sagrāvis milzīgs cunami.

Kā vēsta izdevums «Al Jazeera», drupas atradusi Tunisijas-Itālijas arheologu komanda, kas veica zemūdens ekspedīciju Vidusjūrā netālu no Tunisijas krastiem. Par zemūdens pilsētas drupu klātbūtni liecināja romiešu ceļa zīmes un monumenti, kas gulēja jūras dibenā.

Antīkā romiešu pilsēta Neapole atradās Tunisijas piekrastē un mūsu ēras 5. gadsimtā darbojās kā tirdzniecības kuģu piestātne un preču apmaiņas punkts. Sākotnēji to izmantoja grieķi, taču, kad Romas impērija iekaroja Ziemeļāfriku, tā pārgāja romiešu rokās.

Pašlaik netālu no nogrimušās Neapoles pilsētas atrodas tunisiešu pilsēta Nabeula, kas daļēji uzbūvēta uz senās Neapoles drupām. Pētnieki noskaidrojuši, ka Neapole nogrimusi mūsu ēras 365. gada 21. jūlijā, kad tā piedzīvoja milzīgu cunami.

Zināms, ka šis cunami skāra arī citas antīkās pilsētas, piemēram, Aleksandriju un Krētu.

Jaunais atklājums ļauj pētniekiem uzzināt daudz jauna par Neapoles vēsturi. Jau tagad pētnieki noskaidrojuši vairākas jaunas detaļas par Neapoles ekonomiku un sabiedrību.

«Šis atklājums liecina, ka Neapole bija viens no lielākajiem zivju tirdzniecības centriem Senajā Romā,» komentēja pētnieks Munīrs Fantars.

Pētnieki cer, ka šis atklājums ļaus labāk izprast Neapoles funkcijas Romas Impērijas laikā, jo antīkie avoti daudz par šo pilsētu neatklāj.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu