Iespējams, atrasts Vezuva izvirduma aculiecinieka Plīnija Vecākā galvaskauss

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Public Domain

Pētnieki nonākuši pie secinājuma, ka galvaskauss, kas 20. gadsimta sākumā tika atrasts Vezuva iznīcinātajos Pompejos, iespējams pieder antīkajam autoram, ģeogrāfam un filosofam Plīnijam Vecākajam, kurš, izvirduma laikā mūsu ēras 79. gadā, pietuvojās pārāk tuvu vulkānam un gāja bojā.

Pašlaik pētnieki plāno veikt izotopu analīzi, lai precīzi noskaidrotu, vai galvaskauss tiešām pieder vienam no antīkās pasaules izcilākajiem pētniekiem un autoriem.

Ziņas par Plīnija Vecākā nāvi un traģiskajiem notikumiem Pompejos galvenokārt nāk no Plīnija Vecākā māsasdēla Plīnija Jaunākā veiktajiem pierakstiem, kurš arī piedzīvoja Vezuva izvirdumu, tomēr izdzīvoja.

Vezuva izvirduma laikā Plīnijs Vecākais vadīja romiešu floti, kas bija piestājusi ostā netālu no Vezuva. Plīnijs Vecākais ar nelielu laivu izlēma tuvoties vulkānam, cerot izpētīt to tuvāk, kā arī glābt cietušos, tomēr tas nebija iespējams. Plīnijs Vecākais, saindējoties ar vulkāniskajām gāzēm, piekrastē mira.

Foto: Public Domain

20. gadsimtā, veicot izrakumus Pompejos, tika atrastas vairāk nekā 70 cilvēku mirstīgās atliekas, to skaitā kāds pārakmeņojies ķermenis ar zelta gredzeniem un citām rotām.

Kā vēsta izdevums «International Business Times», pētnieks Dženaro Matrone uzskata, ka šīs atliekas pieder Plīnijam Vecākajam, tomēr daļa zinātnieku iebilst, apgalvojot, ka Plīnijs Vecākais nebūtu tik bagātīgi izrotājies.

Galvaskauss pašlaik atrodas Romas vēstures un medicīnas muzejā un gaida, kad tam tiks veikta izotopu analīze, lai pētnieki beidzot nonāktu skaidrībā par tā patieso izcelsmi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu