Kāpēc Londonas pulksteņtorni sauc par Bigbenu?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PA Wire/Scanpix

Pirmdien viens no pasaules slavenākajiem pulksteņtorņiem Londonas Bigbens nozvanīja pēdējo reizi, lai turpmākos četrus gadus grimtu klusumā un piedzīvotu vērienīgu renovāciju. Tomēr pavisam nedaudziem ir zināmas divas teorijas, kāpēc šis Londonas simbols tiek dēvēts par Bigbenu jeb «Lielo Benu».

Kā vēsta izdevums «All That Is Interesting», pirmā teorija liecina, ka pulksteņtornis nosaukts politiķa Bendžamina Halla (Benjamin Hall) vārdā, kurš parlamentā pavadīja teju 30 gadus, bet no 1855. līdz 1858. gadam bija atbildīgs par rekonstrukcijas darbiem pilsētā. Savas karjeras laikā Halls ieguva apkārtējo cieņu, cīnoties ar holeras epidēmiju, kā arī panāca, lai Londonas parki svētdienās būtu publiski pieejami. Zināms, ka Halls bija ražens, vairāk nekā divus metrus garš vīrs, kura vārds joprojām ir iegravēts Bigbena 13 tonnas smagā zvana kupola iekšpusē.

Lai arī šī teorija ir diezgan ticama, tomēr pastāv vēl viena teorija par Bigbena vārda izcelsmi.

19. gadsimta Londonā vairāk par politiku cilvēkus interesēja sports, īpaši bokss. Tolaik aristokrāti un politiķi pulcējās, lai vērotu boksa čempiona Bena Konta (Ben Caunt, «Big») cīņas ar pretiniekiem no visas pasaules. Konts bija angļu smagsvara čempions no 1838. līdz 1845. gadam, un izdevums «BBC» viņu nodēvējis par 19. gadsimta Deividu Bekhemu. Leģenda vēsta, ka aristokrāti 1859. gadā atklāto pulksteņtorni nodēvēja boksera vārdā, jo tos ārkārtīgi izklaidēja viņa veiktās cīņas.

Lai arī tehniski par Bigbenu ir nosaukts tikai torņa zvans, tomēr cilvēki lielākoties tā sauc visu torņa struktūru. 2012. gadā torņa oficiālais nosaukums tika nomainīts uz Elizabetes torni par godu karalienei Elizabetei II.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu