Foto: Laiks, kad nebija nekā smieklīgāka par nēģeri

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Library of Congress

Plakātu kolekcijā skatāma dīvainā un rasistiskā 19. gadsimta amerikāņu izklaides gaume laikā, kad nebija nekā smieklīgāka par melnādainiem cilvēkiem.

«Minstreļu» šovi 19. gadsimta Amerikā bija viens no populārākajiem veidiem, kā izbēgt no ikdienas rūpēm un, daudz nedomājot, izsmieties.

Cilvēki visā valstī pārpildīja teātrus, lai vērotu baltādainos aktierus, kas nopūderējuši melnas sejas un nedabīgi sarkanas lūpas, attēloja morus absurdās situācijās, pēc iespējas spilgtāk parādot to muļķību un neveiklību.

Vēlāk melnādainos jokdarus sāka attēlot paši melnādainie, jo tas bija ienesīgs naudas avots, tomēr vajadzēja pamatīgi zemu nolaisties, lai savas rases cilvēkus pārvērstu par izsmiekla objektiem.

Kā izteicās melnādainais amerikāņu rakstnieks Frederiks Duglass (Frederick Douglas), «šie šovi atspoguļo nekrietnās baltādaino sabiedrības samaitāto un atbaidošo gaumi».

«Minstreļu» šovi popularitāti Amerikā zaudēja tikai 20. gadsimta otrajā pusē un mūsdienās vairs tikai atgādina par Amerikas drūmākajām vēstures epizodēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu