Vienīgais audioieraksts, kurā Hitlers runā netēlojot

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PA Wire/Scanpix

Lai arī eksistē neskaitāmi audio un video ieraksti, kuros Ādolfs Hitlers kaislīgi deklamē savas runas, tomēr pastāv tikai viens ieraksts, kurā fīrers runā privāti un ikdienišķi.

Kā vēsta izdevums «All That Is Interesting», ieraksts, ko pirmo reizi publicēja 1950. gadā, daudziem šķita viltojums, jo balss tonis, kas dzirdams ierakstā, krasi atšķiras no Hitlera balss, kas dzirdama daudzajos viņa runu ierakstos. Tas skaidrojams ar to, ka Hitlers bija izcils orators un smagi strādāja ne tikai pie savu runu satura, bet arī izpildījuma, kontrolējot balss tembru, kustības, sejas izteiksmi un citas fiziskās ekspresijas.

«Es zinu to, ka cilvēki daudz vairāk sasnieguši, nevis pateicoties rakstītajam, bet gan runātajam vārdam. Visas varenās kustības uz šīs zemes ir sasniegušas savus augstumus, pateicoties spēcīgiem oratoriem nevis rakstniekiem,» Hitlers reiz teica.

Lai arī Hitlers ir pats ļaunuma iemiesojums, tomēr nav noliedzams, ka viņš bija izcils orators. Trešā reiha veidošanās laikā Hitlers nodeklamēja vairāk nekā piecus tūkstošus runu, kas bija pilnas ar agresīvu kliegšanu, vērienīgiem žestiem un vēl vērienīgākiem solījumiem padarīt Vāciju atkal varenu.

Daudzi stāstīja, ka, nokāpis no skatuves, Hitlers pārvērtās par mazrunīgu, bet simpātisku vīru ar vārgu rokasspiedienu. Viņš pats noteikti apzinājās šīs savas vājības, tāpēc smagi strādāja pie tā, kā izskatās šo runu laikā. Pastāv daudzas fotogrāfijas, kurās redzams Hitlers vingrināmies runu teikšanā. Tās viņš izmantoja, lai pētītu savu sejas izteiksmi un likvidētu visas izteiksmes un izskata nepilnības.

Lai arī Hitlers stingri uzraudzīja, lai viņa privātās sarunas un dzīves ainas nekad netiktu ierakstītas un publicētas, tomēr viens ieraksts viņam «paslīdēja» garām.

Publicētajā materiālā dzirdama Hitlera un Somijas aizsardzības spēku komandiera Mannerheima saruna, kas notika 1942. gada 4. jūnijā. Hitlers satikās ar Mannerheimu viņa 75. dzimšanas dienā, lai ar oficiālu runu viņu apsveiktu, tomēr slēptais iemesls bija saruna par sabiedroto spēku veidošanu pret padomju spēkiem.

Hitlers piekrita, ka tiek ierakstīta tikšanās oficiālā daļa, tomēr mikrofoni, Hitleram vairs nezinot, tika atstāti ieslēgti arī sarunas neoficiālajā daļā.

«Kad Hitlera apsardze pamanīja, ka mikrofoni joprojām ir ieslēgti, izcēlās pamatīgs skandāls un tika pavēlēts ierakstus iznīcināt, tomēr brīnumainā kārtā skaņu inženierim izdevās tos izglābt,» izdevumam «Guardian» pavēstīja skaņu arhīva «YLE» vadītājs Lase Vihonens.

Balss, kas dzirdama šajā ierakstā, ir tik atšķirīga no balss, kas dzirdama Hitlera runu laikā, ka daudzi cilvēki piecdesmitajos gados uzskatīja, ka ieraksts ir falsifikācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu