Briesmīgākais reptilis uz Zemes nosaukts Lemija vārdā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Londonas Nacionālā vēstures muzeja paleontologi pēc aizvēsturiska un šaušalīga jūras krokodila atklāšanas nosaukuši to rokgrupas «Motorhead» leģendārā līdera Lemija Kilmistera vārdā.

Kā vēsta izdevums «Telegraph», gandrīz sešus metrus lielais, ar biezām bruņām klātais aizvēsturiskais plēsējs, kas oficiāli nodēvēts par «Lemmysuchus» (Lemijs krokodils), bija viens no juras laikmeta bīstamākajiem jūras plēsējiem, kurš varēja ar vienu kodienu pāršķelt bruņurupuča čaulu.

Savukārt rokgrupas «Motorhead» līderis Lemijs Kilmisters, kurš aizsaulē aizgāja 2015. gada decembrī, pasaules mūzikas skatuvi pārsteidza kā harizmātisks, velnišķīgs un bohēmisks mūziķis, kurš līdz pat savai nāvei neatteicās no vētrainas, rokmūziķim īsti piemērotas dzīves, un kura muzikālā mantojuma klāstā ir dziesma «Love Me Like a Reptile».

Paleontologiem, kas atklāja, ka šaušalīgais jūras krokodils pirms 165 miljoniem gadu bija viens no ātrākajiem, nežēlīgākajiem un baisākajiem jūras radījumiem, ilgi nenācās meklēt tam piemērotu vārdu – diez vai būtu iespējams atrast kaut ko atbilstošāku par leģendāro Lemiju. Arī pats Lemijs pavisam noteikti būtu ļoti apmierināts par šādu zinātnieku izvēli.

Foto: Reuters/Scanpix

Jūras krokodila fosilija, ko pētnieki jau 1909. gadā atrada kādā alā netālu no Anglijas pilsētas Pīterboro, palika neizpētīta līdz pat šodienai, kad Nacionālā vēstures muzeja paleontologi beidzot nolēma tam ķerties klāt.

Atklājās, ka krokodila galvaskauss bijis metru plats, un tā mutē atradās asi zobi – izcili piemēroti, lai šķeltu kaulus un bruņas.

«Es vienmēr esmu bijusi liela smagā roka fane, un «Motorhead» joprojām ir viena no manām iecienītākajām grupām. Kopš Lemijs nomira, man radās doma iemūžināt viņa vārdu arī paleontoloģijas nozarē. Sākumā es Marokā atradu mazu krokodilu un domāju, ka tas derēs, tomēr tad atradās šis nešķīstenis, un es sapratu - tas ir īstais,» klāstīja muzeja kuratore Lorna Stīla.

«Lemmysuchus» ierindojas izmirušas jūras radību sugas teleozauru vidū un ir ļoti attāls mūsdienu krokodila radinieks. Pētnieki uzskata, ka tie lielāko dzīves daļu pavadīja ūdenī un krastā izkāpa, lai dētu olas.

«Lai arī Lemijs nomira 2015. gadā, mēs ticam, ka viņš paceltu viskija glāzi par vienu no nejaukākajiem un baisākajiem radījumiem, kas mituši uz Zemes,» piebilda Stīla.

Foto: TASS/Scanpix
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu