Arhīva foto: Bērni – lētais darbaspēks Amerikā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Library of Congress

Publicētas jaunas fotogrāfijas, kurās redzami 20. gadsimta sākuma bērni, kas negāja skolā un neizbaudīja bērnību - viņi devās ASV ielās un rūpnīcās, lai pelnītu naudu.

Lai arī bērnu kā lētā darbaspēka izmantošana pasaules vēsturē nav sveša, tomēr savu zenītu tā sasniedza industriālās revolūcijas laikā 19. gadsimta vidū un turpinājās līdz pat 20. gadsimtam, kad bērni devās Amerikas ielās, lai finansiāli atbalstītu savas ģimenes.

Bērni bija ļoti piemēroti un izdevīgi strādnieki, jo mazā auguma dēļ viņi spēja iekļūt vietās, kur pieaudzis cilvēks nespēja, piemēram, raktuvju šahtās.

Arī atalgojumu viņiem varēja nemaksāt tik lielu, cik pieaugušiem strādniekiem, kas bija viens no galvenajiem bērnu nodarbinātības iemesliem.

Situācija lēnām mainījās uz labo pusi, kad 20. gadsimta sākumā tika nodibināta Nacionālā bērnu nodarbinātības komiteja (National Child Labor Committee) un sākās cīņa par bērnu tiesībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu