Izsolīta Einšteina slavenākā fotogrāfija ar izkārtu mēli

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caters News/Scanpix

Alberta Einšteina slavenā fotogrāfija, kurā zinātnieks žurnālistiem rāda mēli, izsolē pārdota par 125 tūkstošiem dolāru, rakstīts izsoļu nama «Nate D. Sanders» mājaslapā.

Šī ir viena no slavenākajām un amizantākajām zinātnieka, relativitātes teorijas pamatlicēja un Nobela prēmijas fizikā laureāta Einšteina fotogrāfijām. Gadiem ilgi tās kopijas kalpojušas kā skolu fizikas kabinetu dekorācijas, taču tagad fotogrāfijas oriģināls beidzot ir pārdots kādam anonīmam pircējam par 125 tūkstošiem dolāru.

Fotogrāfija uzņemta 1951. gada 14. martā īsi pēc Einšteina 72 gadu dzimšanas dienas svinībām Prinstonas Universitātē.

Einšteins koķeti izbāza mēli pēc tam, kad fotogrāfu grupa centās pievērst zinātnieka uzmanību, lai varētu uzņemt viņa portretu. Veiksmīgo fotogrāfiju izdevās uzņemt ziņu aģentūras «UPI» fotogrāfam Arturam Sasem.

Pašam Einšteinam tik ļoti patika uzņemtā fotogrāfija, ka viņš pasūtīja aģentūrai vairākas tās kopijas personiskām vajadzībām.

Lielākā daļa no šīm fotogrāfijām tika apgrieztas, lai būtu redzama tikai zinātnieka seja, tomēr šajā fotogrāfijā Einšteins ir redzams sēžam starp Prinstonas profesoru Frenku Aideloti un viņa sievu Mariju Dženetu.

Turklāt šo fotogrāfijas eksemplāru ir parakstījis pats Einšteins, kas ir fotogrāfijas pievienotā vērtība.

Jau ziņots, ka šī gada sākumā par 54 tūkstošiem dolāru tika pārdota Einšteina 1953. gadā rakstīta vēstule kādam skolotājam, kuram nebija īsti skaidra Einšteina izveidotā relativitātes teorija. Savukārt zinātnieka parakstīts Bībeles eksemplārs 2013. gadā tika pārdots par vairāk nekā 68 tūkstošiem dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu