Foto: Kuģa vraks un noslēpumaini bunkuri Mangaļsalā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars / Apollo

Pagājušā gadsimta atliekas – avarējušā dzelzsbetona kuģa «Lady Cotlin» vraks un Mangaļsalas nocietinājumu drupas - joprojām sajūsmina daudzus piedzīvojumu meklētājus.

Zviedru dzelzsbetona kuģa vraka priekšgals jūras sēkļa smiltīs Mangaļsalas piekrastē, netālu no Daugavas grīvas, jau vairāk nekā sešdesmit gadus slejas virs ūdens līmeņa un kalpo gan par iespaidīgu apskates objektu tūristiem, gan ērtu pulcēšanās vietu jūras kraukļiem, kas pēdējā laikā savairojušies tik daudz, ka ir svītroti no Sarkanās grāmatas.

Ļaudis lēš, ka kuģis 1951. gadā līdz ar sāls kravu vedis arī kontrabandas spirtu un uz sēkļa uzskrējis tāpēc, ka tā apkalpes locekļi bija pamatīgi piedzērušies. Par laimi, komandai izdevās izglābties, tomēr kas noticis ar vesto kravu, nav zināms.

Savukārt nocietinājumi, kas izkaisīti pa visu Mangaļsalu, joprojām ir iecienīts piedzīvojumu meklētāju, tūristu un vēstures cienītāju apskates objekts.

Bunkuri būvēti laika posmā no 1885. līdz 1912. gadam un bija paredzēti pilsētas aizsardzībai no flotes iebrukuma.

Lai arī lielākā daļa no bunkuriem ir saspridzināti un sabrukuši, tomēr daži no tiem joprojām ir salīdzinoši labā stāvoklī un drosmīgākajiem ir iespēja tos izpētīt arī no iekšienes. Tomēr, lai atrastu tos starp biezi saaugušajiem krūmiem un kokiem, būs vajadzīgas pamatīgas pētnieka prasmes.

Atgādinām, ka bunkuru izpēte var būt bīstama dzīvībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu