Romiešu gladiatori – slepkavas un zagļi nevis sporta varoņi

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rex Features / Vida Press

Pēc tam, kad Kvīnslendas muzejs Austrālijā atklājis izstādi «Gladiatori: Kolizeja varoņi», publikā radusies nevienprātība par to, vai gladiatori bija sporta varoņi vai sabiedrības padibenes, raksta izdevums «The Conversation».

Gladiatori bija unikālas vides produkti, jo, lai tie varētu pastāvēt, sabiedrībā bija jābūt noteiktiem reliģiskiem, sociāliem, politiskiem un ekonomiskiem apstākļiem. Ir jāpiekrīt, ka pirms vai pēc Romas impērijas šāds fenomens nav novērojams, tāpēc saprast līdz galam to, kas īsti bija gladiatori, un ko sabiedrībai nozīmēja gladiatoru cīņas, mūsdienās nav pilnvērtīgi iespējams.

Tomēr Kvīnslendas muzejs, izveidojot izstādi «Gladiatori: Kolizeja varoņi» (Gladiators: Heroes of the Colosseum), ir parādījis gladiatorus kā viennozīmīgus sporta varoņus.

Izstādē apskatāmi 117 objekti, kas savākti no vairākiem Itālijas muzejiem, lielākoties no Kolizeja Romā. Apskatāmas arī ārkārtīgi labi saglabājušās gladiatoru ķiveres un bruņuvestes no Pompejiem un kvalitatīvi radīti mākslas darbi, kas attēlo gladiatoru cīņas.

Nav apšaubāma atsevišķu relikviju vērtība un unikalitāte, tomēr kopējais izstādes stāsts un mērķis ir problemātisks un diskutējams, neskatoties uz to, ka izstādes veidotājiem ir pavisam skaidrs, kas bija gladiatori – antīkās pasaules elites atlēti. Kaut kas līdzīgs MMA cīkstoņiem mūsdienās.

Tas ir nepiedodams pārpratums un šķiet, ka izstādes kuratori centušies gladiatorus aptvert ar tādu kā «videospēļu auru». Gladiatoru cīņu vērotāji tiek dēvēti par faniem, bet izstādes apmeklētāji tiek aicināti spriest par to, kurš gladiators uzvarētu – tas, kura ierocis ir tikai tīkls, vai tas, kurš cīnās smagi bruņots.

Nav grūti iedomāties, kā no šīs izstādes varētu atvasināties videospēle.

Romas impērijas laikā gladiatoru cīņas bija ārkārtīgi populāras, jo gandrīz katrā impērijas provincē ir atrodami pierādījumi par šādu cīņu eksistenci.

Cīņas nekad nesastāvēja no vienkārša gladiatoru kautiņa. Tajās notika arī eksotisku zvēru medības, noziedznieku eksekūcijas, jūras kaujas, kas tika iestudētas appludinātā arēnā, kā arī dejas un mūzika.

Lielākā daļa gladiatoru bija vai nu ieslodzītie karagūstekņi vai noziedznieki, kuri bija notiesāti uz nāvi. Gladiatori bija sabiedrības «padibenes» - slepkavas, zagļi un indētāji.

Kvīnslendas muzejs nevar noslēpt šos faktus, tomēr tas var manipulēt ar savu apmeklētāju attieksmi un domām par gladiatoru būtību. Turklāt, ja muzeja apmeklētājam trūkst informācijas par antīko vēsturi, tad ir ļoti muļķīgi, ja par pirmavotu kļūst tieši šāda perspektīva uz gladiatoru cīņām.

Izstāde Kvīnslendas muzejā norisināsies līdz 2018. gada 28. janvārim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu