Ņujorkā rekonstruēta nacista Ādolfa Eihmana tiesas prāva

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ņujorkas ebreju muzejs (New York's Museum of Jewish Heritage) jaunā izstādē, kas atklāta svētdien, rekonstruējis vienu no skandalozākajām tiesas prāvām pasaulē – Otrā pasaules kara noziedznieka, nacista Ādolfa Eihmana (Adolf Eichmann) notiesāšanu.

Eihmans bija viens no holokausta galvenajiem arhitektiem un vadīja nodaļu nodaļas, kas atbildēja par ebreju deportēšanu uz iznīcināšanas vietām. Viņa pienākumos ietilpa deportācijas vilcienu maršrutu plānošana uz koncentrācijas nometnēm.

Izstādē, kas nosaukta par «Operation Finale», atjaunots 1961. gadā Jeruzalemē notikušās tiesas sēdes iekārtojums, kā arī tiek demonstrēti vairāki videomateriāli, kuros skatāma Eihmana tiesas process.

Oriģinālā tiesas sēde tika noturēta teātra telpās, kas tika pārveidota par tiesas zāli, un Ņujorkas ebreju muzeja telpas gandrīz precīzi atbilst vēsturiskās tiesas zāles izmēram un dizainam.

Izstādes nosaukums «Operation Finale» ir kodētais misijas nosaukums, kuras laikā Eihmans tika novērots un 1960. gadā notverts Argentīnā – desmit gadus pēc viņa aizbēgšanas uz Dienvidameriku.

Pēc kara daudzi holokausta upuri bija iesaistījušies nacistu noziedznieku meklējumos. Viens no aktīvākajiem bija arī slavenais nacistu mednieks Simons Vīzentāls, ar kura palīdzību Eihmans tika atrasts un apcietināts Buenosairesā, kurš viņš dzīvoja ar vārdu Rikardo Klements.

1961. gada 15. decembrī tiesa Eihmanam piesprieda nāvessodu, ko viņš gan centās apstrīdēt. Sava mūža pēdējā dienā - 1962. gada 31. maijā - Eihmans cietumā atteicās no pēdējās maltītes un palūdza tikai alkoholu. Viņš atteicās arī no tradicionālā melnā maisa uzmaukšanas galvā soda izpildes laikā.

Karātavu sviru dažas minūtes pirms pusnakts reizē iedarbināja divi cilvēki, lai neviens no viņiem nebūtu pārliecināts, kurš tieši nogalinājis Eihmanu. Šis joprojām ir vienīgais Izraēlā izpildītais nāvessods, jo šī valsts principā neatbalsta šādu soda mēru.

Izstādes veidotājs ir bijušais Izraēlas izlūkošanas dienesta «Mossad» aģents. Izstādes atklāšana notika ebreju muzejā Telavivā (Museum of the Jewish People), savukārt Ņujorkā tā norisināsies līdz decembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu