Arhīva fotogrāfijas atklāj 20. gadsimta ķirurģijas baiso realitāti

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Everett Collection / Vida Press

Iepriekš neredzētās arhīva fotogrāfijās parādīta 19. gadsimta beigu un 20. gadsimta sākuma ķirurģijas baisā realitāte – operācijas bieži tika veiktas bez anestēzijas, cimdiem un antisanitāros, ar dzīvību nesavienojamos apstākļos.

Mūsdienās ir grūti iedomāties, ka pat visvienkāršākās operācijas tiktu veikta bez anestēzijas, ar kailām rokām vai antisanitāros apstākļos, tomēr 20. gadsimta sākumā, kad anestēzijas līdzekļi nebija plaši izplatīta un zināšanas par infekcijām, kā arī to ārstēšanu vēl nebija iegūtas, tā bija skarbā realitāte.

Melnbaltās fotogrāfijas parāda, kā ķirurgi un medmāsas, tērpušies halātos, bez cimdiem, ar netīriem instrumentiem un apšaubāmi tīrās telpās veic sarežģītas operācijas, to skaitā arī pirmo mēģinājumu atdalīt Siāmas dvīņus.

Zināms, ka anestēziju izmantoja tikai nedaudzās procedūrās, tāpēc lielākajai daļai pacientu operācijas laikā nācās paciest neizturamas sāpes.

Redzams, ka daļa no pacientiem ir noguldīti uz parastiem koka galdiem nevis speciālām, rotējošām gultām, kādas medicīnā izmanto mūsdienās.

Kādā fotogrāfijā, kas uzņemta 1922. gadā, redzams, kā ārsts pacientam pirmo reizi vēsturē vietējai anestēzijai izmanto novokaīnu, kas tiek plaši izmantots mūsdienu medicīnā.

Fotogrāfijās attēlots arī līķu balzamēšanas speciālists. Šī specialitāte tika izgudrota Otrā pasaules kara laikā, kad bija nepieciešams kaujas laukā kritušos karavīrus nogādāt mājās nesadalījušos.

Siāmas dvīņi, kas redzami fotogrāfijās, piedzima Indijas pilsētā Orisā 1888. gadā. Siāmas meitenītes bija savienotas kopā ar krūtīm un vietējie iedzīvotāji uzskatīja, ka dvīnes iemieso dievu dusmas. 1893. gadā dvīņu vecāki pārdeva viņas ceļojošajam cirkam, tomēr pēc tam, kad meitenītes saslima ar tuberkulozi, viņas tika nogādātas slimnīcā Parīzē, kur tika veikta atdalīšanas operācija.

Diemžēl Siāmas dvīnes nedēļu pēc operācijas mira.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu