Slepkavas ar eņģeļu sejām: Otrā pasaules kara krievu snaiperes

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: WENN / Vida Press

Melnbaltajām fotogrāfijām piešķirot krāsas, Maskavā dzīvojoša digitālā māksliniece un vācu valodas tulkotāja Olga Širnina «atdzīvinājusi» Krievijas Otrā pasaules kara sievietes-snaiperes, kuras stājās pretī Vācijas armijai.

Visveiksmīgākā no šī daiļā dzimuma pārstāvēm bija par «Nāves lēdiju» dēvētā Ludmila Pavļičenko, kura armijā nokalpoja no 1941. līdz 1953. gadam. Viņa kopumā nogalinājusi vismaz 309 pretiniekus un vēlāk ķērusies pie jauno snaiperu apmācīšanas.

Viņa no pasaules šķīrās 1974. gadā, kad bija 58 gadus veca – 1976. gadā par godu Pavļičenko Padomju Savienībā izdota pastmarka ar viņas portretu.

Ar saviem sasniegumiem Krievijas armijā pazīstamas arī snaiperes Roza Šanina un Jevgeņija Makejeva, kuras katra nogalinājušas ap 70 pretinieku, kā arī Ziba Ganijeva, kura frontes līniju šķērsojusi 16 reizes.

Kopumā Otrajā pasaules karā Krievijas armijā karoja 800 000 sieviešu. Par snaiperēm pieteicās aptuveni 2000, bet izdzīvot izdevās vien ceturtajai daļai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu