Zinātnieki atklājuši «kliedzošās mūmijas» noslēpumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikimedia Commons

Pēc gadiem ilgiem minējumiem, arheoloģi, šķiet, beidzot atklājuši «kliedzošās mūmijas» noslēpumu. Vienkāršajā zārkā guldīts pirms 3000 gadiem pastrādātas asiņainas sazvērestības līdzdalībnieks, vēsta «All That Is Interesting».

Kad arheologi 1886.gada jūnijā atrada «kliedzošo mūmiju», viņi bija apmulsuši. Starp faraoniem Nīlas rietumu krastā pretī Tēbām apglabātā mūmija bija guldīta vienkāršā neizgreznotā ciedra zārkā.

Atverot zārku, atklājās, ka mirušā ķermenis ietīts aitādā, ko senie ēģiptieši uzskatīja par pārāk netīru materiālu, lai tajā apglabātu cienījamu cilvēku

.

Seno ēģiptiešu skatījumā ietīšana aitādā nozīmēja, ka šis cilvēks nav tīrs, ka viņš savā dzīvē izdarījis ko tiešām sliktu, skaidro Ēģiptes Senlietu augstākās padomes ģenerālsekretārs Zahi Havass (Zahi Hawass).

Foto: Wikimedia Commons

Izskatījās, ka apbedītā cilvēka rokas un kājas tikušas sasietas, bet vēl šokējošāka bija seja. Tā bija sastingusi šausminošā kliedzienā.

Havass norādīja, ka šī mūmija ir netipiska daudzo Ēģiptē atrasto mūmiju vidū.

«Tas nav normāli un liecina, ka kaut kas notika, bet mēs nezinām tieši kas,» viņš piebilda.

Turklāt, izskatījās, ka līķis mumificēts steigā. Netika izņemts neviens iekšējais orgāns un balzamēšanas sveķi, kas parasti tika ievadīti ķermenī pa dobumu galvaskausā, bija vienkārši ielieti pa rīkli.

Neierastais līķa apbedīšanas veids apmulsināja pētniekus. Kādēļ gan šāds principā apgānīts līķis guldīts blakus senās Ēģiptes varenajiem?

Daudzus gadus arheologi uzskatīja, ka «kliedzošā mūmija» ir hetu princis, kurš cīnījās pret Ramzesu III, taču šī teorija galu galā tika noraidīta.

«Viņi nebūtu mumificējuši šo puisi, ja paši viņu nogalināja. Viņi no līķa atbrīvotos,» norādīja eģiptologs Bobs Braiers (Bob Brier).

Izpētot rakstiskos avotus, arheologi nonāca pie secinājuma, ka «kliedzošā mūmija», iespējams, ir Ramzesa III negodā kritušais dēls Pentavers.

Foto: Wikimedia Commons

Ramzess III bija viens no ietekmīgākajiem valdniekiem Ēģiptes vēsturē. Viņš iesaistījās vairākos karos ar kaimiņu valdniekiem, bet nāve viņu pārsteidza paša harēmā.

Tiek uzskatīts, ka Ramzesa III sieva un Pentavera māte Tije izplānoja faraona slepkavību, lai celtu tronī savu dēlu, kaut gan īstais mantinieks bija Ramzesa III dēls Ramzess IV.

Pentavera māte Tije sapulcināja ap sevi līdzinātājus, kas alka pēc augstākiem amatiem un loloja aizvainojumu pret esošo faraonu.

Sazvērestības rezultātā faraonam tika pārgriezta rīkle, taču Ramzesu IV neizdevās nogalināt. Viņš ieņēma sev likumīgi pienākušos troni un sazvērnieki tika aizturēti un sodīti.

Tiesu dokumenti liecina, ka daudzi sazvērestības dalībnieki tika sodīti ar nāvi, sadedzinot, taču klusē par Pentavera un viņa mātes likteni.

Par sodu, viņu vārdi un ieraksti par viņiem tika izdzēsti no visiem citiem rakstiskajiem avotiem. Vēsturnieki uzskata, ka Pentaveram, ņemot vērā viņa augsto statusu, tika dota izvēle starp sadedzināšanu un rituālo pašnāvību. Saskaņā ar seno ēģiptiešu uzskatiem, pašnāvība pasargātu viņa ķermeni no tūlītējas iznīcības, ļaujot nokļūt aizkapa dzīvē.

«Kliedzošās mūmijas» izpēte liecina, ka nāves iemesls, visticamāk, bijusi inde vai pakāršana.

Arī DNS analīzes liecina par radniecību starp «kliedzošo mūmiju» un Ramzesu III. Proti, pastāv ārkārtīgi augsta iespējamība, ka «kliedzošā mūmija» bija Ramzesa III dēls.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu