Vēsturē pirmās krāsainās jūras iemītnieku ilustrācijas. To skaitā arī nāriņa

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Public Domain review

Ilustrācijas, kas pirmo reizi publicētas 1719. gadā izdotajā grāmatā «Poissons, Ecrevisses et Crabes», tiek uzskatītas par pirmajiem krāsainajiem jūras iemītnieku attēlojumiem vēsturē.

Šīs brīnišķīgās grāmatas autors ir britu izdevējs, grāmattirgotājs un spiegs Luiss Renards (Louis Renard), un tā ir veltīta Lielbritānijas un Īrijas karalim Džordžam I (George I).

Divos grāmatas sējumos ir publicētas 100 ilustrācijas, kurās kopā attēlotas 415 zivis, 41 vēžveidīgais, 2 insekti, jūras govs un visbeidzot – nāriņa.

Ilustrācijas, visticamāk, ir balstītas uz mākslinieka Semjuela Falūra (Samuel Fallours) zīmējumiem. Falūrs darbojās no 1703. līdz 1720. gadam. Diemžēl nav pieejams pats grāmatas teksts, tomēr nelielie apraksti pie ilustrācijām liecina, ka rakstniekam nav bijis svešs humors, proti, bieži vien šie apraksti ir anekdotiski un fokusējas uz zivju pagatavošanas veidiem.

Interesanti ir tas, ka vēl pat šodien pētniekiem un jūras dzīļu ekspertiem vairākas no šīm ilustrācijām ir pamatīgs pārsteigums, jo, lai arī pirmajā grāmatas sējumā attēlotas reālistiskas zivis, otrais sējums jau iesniedzas fantāziju pasaulē. Neskatoties uz to, grāmatas autors apgalvoja, ka neviena no šīm būtnēm nav izdomāta.

«Vairākas no šeit attēlotajām zivīm nav līdzīgas nevienai zināmajai būtnei pasaulē. Nereti tām ir uzzīmēta cilvēka seja vai uz spurām attēlota saule, mēness un zvaigznes,» komentēja Glāzgovas Universitātes bibliotēkas pārstāvji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu