Kāpēc mēs sākām valkāt bikses?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai nu kuru, bet Donaldu Daku šis jautājums pavisam noteikti nomoka. Kurš gan izlēma, ka cilvēkam ir nepieciešamas tādas bikses? Vai motivācija radās tikai no vienkāršas kautrības? Vai tomēr bija kāds cits iemesls, kāpēc cilvēks iedomājās kājas ietērpt biksēs?

Kā rakstīts izdevumā «Mental Floss», vecākās zināmās bikses tika atrastas 2014. gadā Ķīnā. Tās bija pagatavotas no vilnas un ir aptuveni 3000 gadus vecas.

Pašas bikses nesniedza nekādus pierādījumus par to, kāpēc tās tika izgatavotas, tomēr vieta, kur tās tika atrastas, gan, proti, bikses bija apraktas kapsētā kopā ar vēl citiem artefaktiem, to skaitā zirga iejūga piederumiem.

Senāko bikšu valkātājs, visticamāk, bija saistīts ar zirgiem un, lai jāšanu padarītu ērtāku, valkāja bikses.

Bikšu ideja parādījās arī grieķu un romiešu kultūrā, kur tās arī valkāja jātnieki, lai izvairītos no noberzumiem.

Ir zināms, ka minētajām biksēm, kas tika atrastas Ķīnā, nebija tikai tīri praktisks lietojums, proti, tās bija izšūtas ar diegiem, kuriem nebija nekādas praktiskas nozīmes. Tas liecina, ka bikses kalpoja arī kā «modes» apģērbs.

Tomēr, ja tiecamies šīs bikses uzskatīt par vecākajām biksēm pasaulē, ir jānosaka robežas, kā mēs bikses definējam. Piemēram, ledus cilvēka Otzi mūmija, kas tika atrasta 1991. gadā, bija tērpta kazas ādas legingos un ir vairāk nekā 5000 gadus sena.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu