Pieci mazāk zināmi fakti par Nostradamu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikimedia Commons

Nostradams dzīvoja 16. gadsimtā Francijā un mūsdienās ir vislabāk pazīstams kā dažādu modernās pasaules notikumu pareģotājs. Ļaudis tiecas ticēt, ka Nostradams nekļūdīgi pareģoja gan Ādolfa Hitlera nākšanu pie varas, gan 2001. gada 11. septembra teroraktus ASV. Tomēr šoreiz nevis par pareģojumu interpretācijām, bet nedaudz par pašu Nostradamu un viņa dzīvi, proti, faktiem, kas, iespējams, tev nebūs zināmi.

 
Foto: Wikimedia Commons

Nostradama nākotnes pareģojumi bija balstīti uz notikumiem pagātnē

Lai arī naivākiem prātiem varētu šķist, ka Nostradamam tiešām piemita pārdabiska spēja pareģot nākotni, tomēr pētnieki uzskata, ka Nostradams vienkārši pagātnes notikumus un pieredzi veikli piemēroja nākotnei. Kā skaidro profesionālais tulks un lingvists Pēters Lemesurjērs (Peter Lemesurier), Nostradams uzskatīja, ka vēsture mēdz nemitīgi atkārtoties, tāpēc viņš no pagātnes notikumiem izvilka to fundamentus, lai, izmantojot astroloģiskus aprēķinus, piemērotu tos potenciālajiem notikumiem nākotnē.

 
Foto: Wikimedia Commons

Pareģojumu vietā Nostradams publicēja pavārgrāmatu

Neskaitot pareģošanu, Nostradams bija zinošs un ieinteresēts arī vairākās citās doktrīnās, zinātnēs un mākslās. Viena no viņa agrīnajām publikācijām bija traktāts par kosmētiku un konserviem (Treatise on Cosmetics and Conserves), kurā autors sniedza instrukcijas, kā balināt matus, izgatavot zobu pastu un līdzekli pret mēri. Traktātā bija arī aprakstītas marmelādes, cukurotu apelsīnu mizu, ķiršu ievārījuma, konservētu bumbieru receptes, kā arī īpašs «mīlas» ievārījums, kas sastāv no mandragoras, zvirbuļu asinīm un astoņkāju taustekļiem. Šī noteikti «gardā» ievārījuma mērķis bija savaņģot iekārotās dāmas sirdi, lai varētu mīlēties.

 
Foto: Wikimedia Commons

Nostradama laikabiedri viņu kritizēja

Pateicoties saviem darbiem un pareģojumiem, Nostradams jau savā laikā bija diezgan slavens. Viņa grāmatās sniegtie pareģojumi par laikapstākļiem parasti bija noderīgi zemkopjiem. Baumo, ka pat Francijas karaliene lika Nostradamam ierasties Parīzē, lai tas izveidotu horoskopus viņas bērniem. Neskatoties uz savu slavu, profesionālie astrologi Nostradamu pamatīgi nopēla, dēvējot viņu pat diletantu, kuram trūkst pamatzināšanu astroloģijā.

 
Foto: Wikimedia Commons

Nostradama slavenākais pareģojums bija Ādolfa Hitlera nākšana pie varas un 11. septembra terorakti ASV

Daudzi Nostradama pareģojumi ir saistīti ar dažādām katastrofām, zemestrīcēm, mēriem un militāriem konfliktiem. Daži no viņa slavenākajiem pareģojumiem vēstīja par trīs antikristu parādīšanos pasaulē. Eksperti uzskata, ka Napoleons Bonaparts un Ādolfs Hitlers ir divi no tiem. Cilvēki arī tic, ka Nostradams precīzi pareģoja Džona F. Kenedija un viņa brāļa Roberta Kenedija slepkavību, kā arī autoavāriju, kurā bojā gāja princese Diāna.

Uzskata, ka Nostradams pareģoja arī 2001. gada 11. septembra teroraktus ASV. Pareģojums skanēja šādi: «Zemi satricinoša uguns no Zemes centra liks Jaunajai Pilsētai drebēt; divi milzu akmeņi karos ilgu laiku; tad Aretūsa iekrāsos sārtu jaunu upi.»

 
Foto: Wikimedia Commons

Pasaules gala pareģojums

Daudzi cilvēki ir prātojuši, vai Nostradams ir pareģojis, kad pasaulei pienāks gals. Vienā no savām vēstulēm Nostradams apgalvo, ka viņa pareģojumi vēstīs par tūkstošiem gadu tālu nākotni, beidzoties 3797. gadā. Lai arī šis nav tiešs pasaules gala pareģojums, drīzāk informācija par to, cik tālu sniedzas viņa pareģojumi, tas joprojām tiek pakļauts dažādām interpretācijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu