Noslēpumaini antīkie artefakti, kas vēsturniekus mulsina joprojām (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikimedia Commons

Daudzas lietas pasaules vēsturē joprojām ir neizskaidrotas un noslēpumainības miglā tītas. Lai arī mūsdienu tehnoloģijas pagātnes cilvēkiem liktos kaut kas neiedomājams, tomēr joprojām pastāv artefakti, kas nesaprotami šķiet arī mūsdienu attīstītajiem prātiem. Lūk, pieci antīkie artefakti, kas liek vēsturniekiem joprojām neizpratnē raukt pieri.

 
Foto: Wikimedia Commons

Romiešu dodekahedroni

Šie bronzas veidojumi jeb dodekahedroni joprojām tiek atrasti visā Senās Romas teritorijā. Tā kā neeksistē avoti, kuros būtu skaidrots šo veidojumu lietojums, neviens joprojām nesaprot, kas tie tādi ir un kam domāti.

Tiesa, daži pētnieki uzskata, ka tie, iespējams, ir īpaši navigācijas rīki vai arī grezni svečturi, metamie kauliņi, rotaļlietas vai vienkārši dekoratīvas skulptūras.

Pastāv arī teorija, ka tie tika lietoti, lai veiktu astronomiskus aprēķinus un noteiktu labāko sējas laiku. Citi uzskata, ka tos lietoja fermeri, lai izmērītu saules augstumu un leņķi attiecībā pret zemi.

 
Foto: AFP/Scanpix

Voiniča manuskripts

Voiniča manuskripts tika atrasts 1912. gadā un ir 700 gadus sens. Tomēr zinātniekiem joprojām ir tikai teorijas par to, kas tajā ir rakstīts.

Šis manuskripts ir rakstīts ar roku nezināmā valodā vai šifrā. Tajā ir daudz ilustrāciju, kurās attēloti dīvaini augi, kailas sievietes un dažādi simboli.

Šo manuskriptu «atkost» ir centušies vairāki analītiķi un kriptogrāfi, tomēr tas joprojām nav līdz galam izdevies. Pavisam nesen zinātniekiem izdevās ar īpaša algoritma palīdzību noskaidrot, ka manuskripta pirmais teikums, iespējams, ir šāds: «Viņa izteica priekšlikumus priesterim – mājas, manam un tautas saimniekam.» Zinātnieki arī uzskata, ka teksts satur tādus vārdus kā «zemkopis», «gaisma», «gaiss» un «uguns».

 
Foto: AFP/Scanpix

Lieldienu salas skulptūras

Masīvās akmens galvas joprojām slejas virs Lieldienu salas zemes, tomēr vēsturniekiem nav skaidrs, kāda ir bijusi to jēga un kas šifrētā tekstā uzrakstīts uz to aizmugurēm.

Zinātnieki ir noskaidrojuši, ka tā dēvētās moai skulptūras no akmens ir izkaltas starp 1250. un 1500. gadu un to paveikusi rapanujiešu tauta. Pašlaik pētnieki cenšas atšifrēt uzrakstus, kas iegrebti uz gigantisko skulptūru aizmugurēm.

Zinātnieki cer, ka to atšifrēšana izgaismos, kāds bija iemesls Lieldienu salas antīkās civilizācijas sabrukumam.

 
Foto: Wikimedia Commons

«Codex Gigas» jeb Sātana Bībele

«Codex Gigas» jeb Sātana Bībele ir gigantisks ilustrēts manuskripts, kas vēsta par līgumu starp Sātanu un kādu mūku. Jautājums ir viens – kāpēc tas tika izveidots un kāpēc tas ir tik milzīgs?

«Codex Gigas» ir viens no lielākajiem manuskriptiem – tas ir metru garš.

Leģenda vēsta, ka šo grāmatu ar Sātana palīdzību vienas nakts laikā izveidoja mūks, kurš bija notiesāts uz nāvi. Tiek uzskatīts, ka ikvienam, kuram piederēs šis manuskripts, uzklups nelaimes un slimības.

 
Foto: Reuters/Scanpix

Stonhendža

Viena no lielākajām mistērijām Lielbritānijas vēsturē pavisam noteikti ir Stonhendža. Neviens joprojām īsti nesaprot, kas tā ir un kāpēc tā tur ir izveidota.

Dīvainākais ir tas, ka masīvie akmens bluķi uz šo vietu tika atgādāti pirms 5000 gadiem. Daži akmens bluķi nāk no 225 kilometrus tālās Velsas, bet citi no 32 kilometrus attālās Marlboro pilsētas akmeņlauztuvēm.

Pastāv vairākas teorijas pat Stonhendžas nozīmi, piemēram, tā esot bijusi rituālu vieta, templis, kapenes vai astronomisks «dators», kas palīdzēja pareģot Saules gaitu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu