Kas notika ar vienu no septiņiem pasaules brīnumiem – Rodas kolosu?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikimedia Commons

Sengrieķu saules dievam Hēlijam veltītais Rodas koloss - viens no septiņiem pasaules brīnumiem – reiz cēli slējās virs ieejas Rodas salas Mandraki ostā un novēroja visus, kas ieradās pilsētā. Pēc tam, kad Antigona I dēla ģenerāļa Demetrija centieni aplenkt un ieņemt Rodas salu beidzās ar neveiksmi, ļaudis nolēma godināt savu aizbildni saules dievu Hēliju ar aptuveni 35 metrus augstu statuju.

Milzīgās statujas izveidi 292. gadā pirms mūsu ēras sāka grieķu tēlnieks Haress no Lindosas. Divpadsmit gadus strādnieki kala un lieca dzelzi un bronzu, kas bija palikusi pāri no militārajiem materiāliem, lai izveidotu kolosa ārējo struktūru. Kolosa iekšiene tika piepildīta ar akmeņiem.

Kolosam veidojoties arvien lielākam, antīkie inženieri attīstīja jaunu metodi, kā sasniegt lielu augstumu. Neuzticoties ļodzīgajām sastatnēm, viņi no zemes izveidoja garus vaļņus visapkārt statujai, līdz būvlaukums sāka atgādināt milzīgu skudru pūzni. Pēc kolosa pabeigšanas zemes vaļņi tika aizvākti.

Foto: Wikimedia Commons

Patiesā kolosa atrašanās vieta joprojām nav zināma, jo antīkajos avotos tā norādīta dažādās Mandraki ostas vietās. Tomēr visos avotos minēts, ka kopā ar marmora podestu Hēlija statuja bija veselus 47 metrus augsta.

Aptuveni 54 gadus koloss sargāja ieeju Rodas salas ostā, bet tad 225. gadā pirms mūsu ēras izcēlās postoša zemestrīce, sagraujot lielu pilsētas daļu, tostarp arī Mandraki ostu. Rodas koloss zem ceļiem nolūza un nogāzās uz zemes.

Kādu laiku pēc katastrofas klīda runas, ka kolosu vajadzētu atjaunot, tomēr Delfu orākuls brīdināja, ka to nevajadzētu darīt. Orākuls teica, ka Rodas salas iedzīvotāji ir aizvainojuši Hēliju, tāpēc tas statuju iznīcinājis.

Foto: Wikimedia Commons

Lai arī koloss bija nogāzies, tomēr tas joprojām bija varens un interesants objekts. Aptuveni 800 gadus tas gulēja uz zemes un piesaistīja cilvēku pūļus pat no tālienes. Plīnijs Vecākais rakstīja, ka cilvēki bija pārsteigti, redzot guļošās statujas izmērus.

654. gadā Rodu iekaroja arābi, statuju sadalīja gabalos un pārkausēja. Leģenda vēsta, ka arābiem vajadzēja 900 kamieļu, lai statujas sastāvdaļas aizgādātu prom.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu